Als leidinggevende zit je soms letterlijk met de handen in het haar. De ene medewerker is eigenwijs. Hij wekt de indruk dat hij zijn taken prima kan uitvoeren, maar de resultaten vallen tegen. De ander is onzeker. Je hebt het idee dat hij veel meer kan dan hij zelf denkt, maar het komt er niet uit. En dan is er nog die nieuwe medewerker die ingewerkt moet worden en de ervaren kracht die goed wil blijven presteren. Hoe bepaal je welke benadering het beste bij welke persoon past?
Medewerkers beginnen de pijn van de economische crisis steeds meer in hun portemonnee te voelen. Als gevolg daarvan zien we een toename van de schade door interne diefstal, die mede in de hand wordt gewerkt doordat werkgevers bezuinigen op kostenposten als beveiliging en interne controles. In die zin is het belangrijk om nogmaals te wijzen op de mogelijkheid om de kosten voor onderzoek naar interne diefstal op de dader te verhalen aan de hand van onder ander de volgende uitspraak:
Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd? Durven we het aan? Praten over vind je het nog leuk? Voel je je fit? Ik ben toch geen dokter! Maar als die in beeld komt is het te laat!
In veel bedrijven is de werving van personeel al enige jaren een probleem vanwege de economische omstandigheden, vacaturestops en verlaging van budgetten. Maar nu een aantal bedrijven aangekondigd heeft weer op grote schaal personeel te zoeken, zoals het vakantieparkbedrijf Center Parcs UK, blijken ze weer toekomstgericht te worden en lijkt het erop dat ze een recruitmentbeleid ontwikkelen gericht op de lange termijn, in plaats van zich ‘koest’ te houden om de recessie te overleven.
Heeft u dat ook wel eens? U mijmert over hoe de wereld er anders uit zou kunnen zien. Wat nu als…? We krijgen er nooit antwoord op en moeten maar hopen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Ik zit ook wel eens te mijmeren. En dan zelfs over mijn vakgebied. Ik hoor u denken “is dat wel gezond?” Ja hoor, over mij hoeft u zich geen zorgen te maken. Laatst mijmerde ik over de werkkostenregeling, de WKR.
Wanneer bedrijven zich op het pad naar talent analytics begeven, kunnen ze heel wat leren van degenen die hen voorgingen. Jill K. Goldstein, Samir Raza and Omesh Saraf van Accenture Analytics maakten een overzicht van hun belangrijkste ervaringen uit voorbije projecten. Een samenvatting.
Het sectorplan werkgelegenheid voor de bouw is goedgekeurd. Bij wie kunnen mkb bedrijven aankloppen om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren? Vastgelopen bij het FNV heb ik een beroep gedaan op Bouwend Nederland.
Wanneer een werknemer op kosten van zijn werkgever een opleiding volgt, wordt er vaak een studiekostenbeding overeengekomen. Een dergelijk beding houdt meestal in dat indien de arbeidsovereenkomst binnen een bepaalde tijd eindigt, de werknemer (een deel van) de opleidingskosten aan de werkgever moet terugbetalen. Het studiekostenbeding kent geen wettelijke regeling. Desalniettemin zijn in de rechtspraak strenge voorwaarden ontwikkeld waaraan een geldig studiekostenbeding moet voldoen. Zo ondervond ook een advocatenkantoor, toen zij van een voormalig advocaat-stagiair de kosten van zijn opleiding ter hoogte van € 10.000 terugvorderde.
Na een ontslag op staande voet wegens liegen komt een medewerker met verklaringen van het UWV en een psycholoog inhoudende dat hij een burn out heeft. De vraag is in hoeverre de symptomen daarvan een rol speelden bij zijn leugenachtige verklaringen, en of de werknemer wel zodanig verwijt kan worden gemaakt dat sprake is van een dringende reden voor ontslag.
Het is opmerkelijk dat organisaties meerjarenplannen ontwikkelen voor diverse processen: productie, vastgoed, ICT, financiën, terwijl het hebben van de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment een ad hoc aangelegenheid blijft. In veel organisaties gaat Talent Management over het binden en verwennen van een beperkt aantal talentvolle medewerkers. De grote tussenlaag, de medewerkers die de motor van de organisatie op middellange termijn vormen, blijft daarbij onderbelicht. Dit is gebleken uit een serie diepte-interviews die TalentTank heeft gehouden bij diverse in Nederland gevestigde bedrijven in verschillende branches.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling