Het recht om te staken en de mogelijkheden om een staking te verbieden, zijn vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest (ESH). In Nederland is daarnaast in de rechtspraak de zogenaamde spelregeltoets ontstaan. Dit houdt in dat een staking volgens de rechter als uiterst middel (‘ultimum remedium’) moet worden ingezet en tevens tijdig moet worden aangezegd. Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) heeft de afgelopen jaren meerdere keren geschreven dat de Nederlandse spelregeltoets niet in lijn is met het ESH. In artikel G ESH (herzien) staat namelijk op welke gronden een staking beperkt kan worden en de spelregeltoets staat hier niet bij.
Het assessment. Opvallend om te zien hoe zo’n frequent toegepast instrument zo weinig fans heeft. Bestuurders hebben er niet veel mee, HR-managers kunnen er niet veel mee. Daarnaast kom je zelden of nooit een kandidaat voor een te vervullen positie tegen die uitkijkt naar een assessment of er na afloop erg enthousiast over is. Al was het alleen al door de flinke tijdsinvestering, die onvermijdelijk is. Begrijp me niet verkeerd, een assessment is niet het ergste wat een mens - professioneel - kan overkomen, maar feit is wel dat de populariteit ervan in snel tempo afneemt. Dat heeft een aantal oorzaken.
'It's time to blow up HR and build something new.' Zo luidt de schreeuwende covertekst van de zomereditie van Harvard Business Review. In het betreffende artikel legt de Amerikaanse professor Peter Cappelli uit waar HR zich de komende tijd écht mee bezig zou moeten houden.
Of waarom ik auteur werd toen ik het HR-vak verliet. Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. In feite is het niet helemaal waar. Het HR-vak kun je namelijk niet verlaten. Als het eenmaal in je zit, blijf je betrokken. Wel is het zo dat ik door mijn (HR) werk in steeds toenemende mate in aanraking kwam met Leiderschap en leiderschapsproblemen. In de laatste jaren van mijn ‘werkzame’ leven lag mijn professionele aandacht hoofdzakelijk op dat terrein. Overigens vind ik dat HR een grote rol mag opeisen daar waar het over leiderschap gaat. Weg met dat beheersmatige. Richt je aandacht op leiderschap binnen de organisatie!
De eerste beschikking van een kantonrechter in een ontbindingsprocedure onder de WWZ is gepubliceerd! Brengt het veel nieuws? Dat valt mee. De werkgever had namelijk een ‘goed dossier’: de werknemer was (aantoonbaar) jarenlang aangesproken op zijn disfunctioneren. De werknemer had tevens een verbetertraject doorlopen en door de werkgever was aan de werknemer een andere functie aangeboden. Wel valt een aantal zaken op in de beschikking.
HR digitaliseert. In steeds meer organisaties kunnen medewerkers hun loonstrook online inzien, thuis verlof aanvragen dat vervolgens via een workflow door de leidinggevende wordt goedgekeurd. Er is veel te behalen met het digitaliseren in de HR omgeving. Maar de weg naar dit beloofde land voert door een mijnenveld. Biedt het systeem wel een complete oplossing? Mis je geen koppelingen? En hoe lang zit je eraan vast? Het HR-systeem is de backbone van je HR en er is veel geld mee gemoeid. In dit artikel ons 5 stappenplan om veilig de overkant te bereiken.
Velen hebben last gehad van de blokkades van de pakketdepots van PostNL. De blokkades zijn uitgevoerd door een groep zelfstandige pakketbezorgers die geen werknemers van PostNL zijn. Al langere tijd bestond er onvrede bij de groep zelfstandigen over de wijze waarop zij hun werk moesten verrichten en de beloning die zij daarvoor ontvingen.
In een recente uitspraak van het Hof ’s Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2015:2779) komt het verrichten van nevenactiviteiten tijdens arbeidsongeschiktheid aan de orde. Het Hof overweegt dat het verrichten van nevenactiviteiten niet zonder meer onverenigbaar is met arbeidsongeschiktheid. Of dat wel onverenigbaar is, zal afhankelijk zijn van de aard van de ziekte, van het soort nevenactiviteit en de daarmee gepaard gaande belasting.
Van alle beroepen heeft Human Resources te maken met de meest uitdagende en variërende vormen van communicatie. Wij, HR-professionals, moeten meester zijn in overtuigingskracht tijdens het werven van nieuw personeel, moeten empathie hebben voor arbeidsverhoudingen en genuanceerd omgaan met de communicatie naar werknemers. Ook moeten we effectieve trainingen kunnen ontwerpen en in staat zijn de complexe compensatiestructuren en secundaire arbeidsvoorwaarden te vereenvoudigen.
Bij PostNL is datagedreven HR-beleid sinds 2014 speerpunt. Onlangs heb ik een ontmoeting gehad met Eric van Duin, manager HR Informatie, Processen en Systemen en Martin Hendriks, Adviseur HR Informatie bij PostNL in Den Haag. Hun HR-analytics team voerde inmiddels een aantal analyses uit die zijn opgemerkt tot in de boardroom.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling