Iedere keer wanneer we een HR professional aan de lijn krijgen die met ons wil praten over het opzetten van mogelijkheden op het vlak van voorspellende HR analytics, krijgen we dezelfde vraag: hoe kunnen we zo snel mogelijk van start gaan? Uiteraard bestaat er geen standaardantwoord op deze vraag aangezien elke organisatie anders is en erg verschillende uitdagingen biedt op het vlak van data, analytische mogelijkheden, problemen op het vlak van de bedrijfsactiviteiten en/of de medewerkers, etc. Hierbij enkele van onze gebruikelijke antwoorden op de meest voorkomende vragen.
De overheid geeft steeds minder sociale zekerheid. De duur van een werkloosheidsuitkering is drastisch verminderd. Werkgever betaalt een transitievergoeding bij ontslag, is verplicht zich te houden aan de wetten bij verzuim en re-integratie. En langer doorwerken door duurzame inzetbaarheid is inmiddels het streven van vrijwel iedere organisatie.
De Griekse filosoof Plato schreef rond 400 voor Christus over ‘meesterschap'. Hij noemde dit het vermogen van mensen om in te zien wat juist handelen is. Kort gezegd zijn er drie bronnen die het menselijk handelen motiveren: buik, hart en hoofd. De vitale buik gaat voor plezier en genot. Het krachtige hart gaat voor daden, erkenning en verbinding met mensen. En het heldere hoofd is gericht op waarheid, kennis, inzicht en overzicht. Idealiter bepalen deze drie bronnen gezamenlijk ons handelen en leiden zo tot innerlijk evenwicht.
Als je ouder wordt, verandert de manier waarop je het beste kunt leren. Abstract leren, zoals dat typisch gebeurt op het vwo en de Universiteit, werkt niet meer zo goed. Op latere leeftijd kan beter toegepast geleerd worden. Voor oudere medewerkers is het goed te weten hoe dit werkt. Door de eigen leerstrategieën mee te laten bewegen met je leeftijd, blijft effectief leren tot op hoge leeftijd heel goed mogelijk. Hoe werkt dat nou precies? Bij leren speelt je intelligentie een rol, je geheugen en het zogenaamde betekenisgevend vermogen.
Al een tijdje merk ik dat er iets verandert in de markt: de vraag naar trainingen voor eindgebruikers loopt terug. Bedrijven kiezen steeds vaker voor Train de Trainer – een programma waarbij een key user uit de eigen organisatie wordt klaargestoomd om zijn collega’s te trainen. Begrijpelijk ook. Maar: je wilt de kwaliteit natuurlijk minstens zo hoog houden als wanneer je de professionele trainer ‘voor de klas’ liet staan. Hoe je dat doet?
Wie vanaf het begin consequent het businessmodel volgt dat Eckart Wintzen met BSO/Origin in praktijk bracht, heeft geen HR-afdeling nodig. Zijn advies is simpel: blijf vooral meedenken over hoe je HR-taken kunt laten uitzakken naar de managementlagen, daar horen ze thuis.
BP is veranderd. Veel autonome business units zijn de afgelopen jaren samengevoegd, waardoor één uniform HR-beleid mogelijk wordt. Met ruimte voor een lokale aanpak. Dat typeert de bedrijfscultuur van de derde oliemaatschappij ter wereld. Een interview met Sjoerd Gunnewijk, HR Manager France & Benelux BP
De energiemarkt ondergaat een ingrijpende transitie, terwijl omzet en rendement in de sector stagneren. Daarom krijgen inzetbaarheid en mobiliteit bij Nuon ruim baan. ‘Medewerkers moeten voldoende bagage hebben.’
Anno 2014 staat Rijkswaterstaat voor een forse taakstelling waarbij 1500 functies verdwijnen. De dienst transformeerde zichzelf de afgelopen tien jaar al ingrijpend en kromp aanzienlijk. Tegelijkertijd volgt de kennisintensieve organisatie de nieuwste innovaties op de voet. Mobiliteit en persoonlijke ontwikkeling staan daarbij centraal.
De Achmea-groep is na jaren van fusies en overnames hard op weg naar één bedrijfscultuur. ’s Lands grootste verzekeraar zet onder meer in op innovatief sociaal beleid, eigen verantwoordelijkheid van medewerkers en maatschappelijke vraagstukken. “Eenheid krijgen in de coöperatieve beleving, zelfbewustzijn en trots op het bedrijf. Daar is HR enorm belangrijk voor.”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling