Hoe maak je een relevant HR-beleid? Hoe kan jij, net als je marketingcollega’s, niet alleen gedrag voorspellen maar ook de best fit identificeren? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: met data. De afgelopen jaren is het van oorsprong mensgerichte HRM-beleid steeds meer verschoven naar een datagedreven talentbeleid. Door HR analytics te integreren in je dagelijkse werkzaamheden en het uitgangspunt te maken van je beleid, ben jij in staat performance, potentie en verloop te voorspellen. Lees in dit artikel hoe je in 5 stappen een data driven HR-beleid kan voeren om je talent te managen.
Als je meerdere buitenlandse vestigingen hebt, kan het lastig zijn om grip op internationale HR-processen en HR-informatie te krijgen. Paul van Hengel, partner bij Salure en data-analist Erwin Vink leggen uit hoe zij deze uitdaging aan gingen.
Het beroep salarisadministrateur is één van de kansrijke beroepen in 2021, aldus het UWV. Maar wat doet een salarisadministrateur eigenlijk precies? Bij het verzorgen van de maandelijkse loonstrook komt meer kijken dan je denkt. Corienke Francke, teamleider HR & payroll services bij Salure, licht toe.
Pieter van Mierlo is lid van het Executive Committee (dagelijks bestuur) van ABN AMRO en CEO van het onderdeel Private Banking. Hij werkt 33 jaar bij de bank, eerst in commerciële en daarna in directiefuncties. Hij heeft altijd te maken gehad de mensen aan het front: de financieel adviseurs, account managers of bankers zoals hij ze noemt. De vereiste skills voor hen, heeft hij de laatste tijd behoorlijk zien veranderen, en ook weer niet. In een interview met Marijn de Geus van Faculty of Skills, geeft hij tekst en uitleg.
Het pensioen voor medewerkers wil je graag goed geregeld hebben. Er is nu eenmaal veel geld mee gemoeid. Stel dat je besluit om van pensioenregeling te switchen, van een middelloonregeling naar een beschikbare premieregeling bijvoorbeeld. Dit is wat daar bij komt kijken.
Investeren in het opleiden van je medewerkers is een groot thema binnen veel HR afdelingen. Het houdt je medewerkers scherp, ze blijven zich ontwikkelen en blijven zo van grote waarde voor je organisatie. En hoewel het traditionele leren in de schoolbanken niet meer zo aan de orde is, blijft deze ontwikkeling van je medewerkers onverminderd belangrijk.
De COVID-19-pandemie heeft organisaties gedwongen aandacht te besteden aan nieuwe risico’s waar ze veelal niet op waren voorbereid. Maar betekent dit nu ook dat organisaties voortaan goed zijn voorbereid op toekomstige impactvolle risico’s? Hoe weerbaar is de organisatie en welke winst is er nog te behalen op dit vlak?
Het tijdperk dat er vooral gewerkt werd omdat er brood op de plank moest, ligt achter ons. Werkenden van tegenwoordig vinden het ook belangrijk dat hun werk zinvol is, dat het aansluit bij waarden die zij belangrijk vinden. Welke invloed heb je daar zelf op? En hoe kun je als werkgever inspelen op die groeiende behoefte aan zingeving in het werk?
Welk effect heeft de communicatie van een arts op de patiënt? In welke mate draagt empathie bij aan het welzijn van de patiënt en hoe ziet empatisch gedrag er dan uit? Om deze en andere vragen draaien de onderzoeken van Liesbeth van Vliet van de Universiteit Leiden. In de Week van de soft skills ging Marijn de Geus van Faculty of Skills met haar in gesprek.
Klantgesprekken via video scoren structureel een hogere NPS dan face-to-face-gesprekken. Dat op het eerste gezicht opmerkelijke feit kwam ter sprake in de online talk die we hadden met Rutger Teunissen van 24sessions. Je kunt de hele talk nu terugkijken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling