Als HR-verantwoordelijke krijgt u regelmatig te maken met conflicten op de werkvloer die uit de hand dreigen te lopen. Hoe moeten leidinggevenden zich daarbij opstellen? En welke valkuilen moet u absoluut vermijden?
HR-professionals die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers willen bevorderen, richten zich veelal op voldoende training en strategische personeelsplanning. Ook wordt mobiliteit gestimuleerd of soms zelf verplicht. Maar is dit effectief?
Het bekende cliché 'een klacht is een kans' zal waar zijn, maar hoe doe je dat in de praktijk? Negen praktische tips om de klant voor u te winnen.
Het bieden van keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden kan zonder meer leiden tot meer zeggenschap en verantwoordelijkheid, maar er zijn grenzen aan de wilskracht van mensen en aan wat ze aankunnen op het gebied van kiezen. Ter voorkoming van intuïtief denken is het verstandig om een aantal randvoorwaarden te stellen aan iedere cao à la carte, persoonlijk keuzebudget (PKB) of een andere methode van individuele arbeidsvoorwaarden.
Veel organisaties gaan uit van de verkeerde veronderstelling dat prestatiemanagement betekent dat je aan het eind van het jaar via een vaste systematiek beoordeelt en beloont. Eneco Groep gooide in 2014 het roer om. Arnia de Rijk, (destijds) Programmamanager Prestatiemanagement: “Prestatiemanagement betekent dat je als leidinggevende regelmatig een dialoog met je medewerkers voert en echt leiding geeft: je geeft richting, je waardeert en verbetert prestaties en je ontwikkelt jezelf.”
Met science fiction wordt HR zelden verward. Toch lijkt op de werkvloer te gebeuren wat daar tot voor kort nog voor doorging. Wat betekent die hightech stroomversnelling voor de HR-functie in 2020? Wie even niet oplet, mist een slag.
Een meldpunt waar klanten facilitaire vragen kunnen neerleggen vormt bij veel organisaties het 'gezicht' van FM. Wat zijn kritieke succesfactoren voor het goed functioneren van het facilitair meldpunt?
Diverse media koppen dat de werkgeverslasten 2016 stijgen. Gemiddeld genomen is dat ook het geval maar dat kan per individuele werkgever behoorlijk verschillen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs dalen. Overigens gaat het in deze berichtgeving alleen om werkgeverslasten over het loon van werknemers. Daarnaast bestaan ook werkgeverslasten over uitkeringen. De hoogte daarvan over ZW- en WGA-uitkeringen is uitermate relevant voor eigenrisicodragers die deze uitkeringen zelf moeten betalen. Ook het UWV betaalt uitkeringen. Soms als uitkeringsinstantie en soms namens de eigen risicodrager. Voor de hoogte van de werkgeverslasten maakt dat verschil. Deze bijdrage laat zien wat werkgeverslasten precies zijn, wat het verschil is tussen werkgeverslasten over het loon en over uitkeringen, hoe hoog ze zijn en hoe werkgevers ze zelf kunnen berekenen.
De flexibele medewerker wordt steeds belangrijker voor organisaties. Maar voor de regelgeving en het meeste HR-beleid is ‘vast’ nog steeds de norm. Inmiddels stijgt het onderwerp op de directieagenda, bijvoorbeeld bij ABN AMRO. Kortom, de hoogste tijd voor nieuw beleid.
SBS Broadcasting B.V., kortweg SBS, is een fullmedia bedrijf met vier Nederlandse commerciële televisiezenders (SBS6, Net5, Veronica en SBS9) en een online Video On Demand-platform (KIJK). Daarnaast maken ook SBS Productions (producent van o.a. Hart van Nederland en Shownieuws) en Veronica Uitgeverij (Veronica Magazine en Totaal TV) onderdeel uit van de organisatie. SBS is sinds de oprichting in 1995 uitgegroeid tot een van de drie grootste aanbieders van televisie in Nederland. Inmiddels telt het bedrijf zo’n 500 werknemers, die gezamenlijk een sterke onderneming vormen. Sinds 2014 zorgt een innovatieve direct-ruimteluchtbevochtiging voor een gezond en verkwikkend binnenklimaat.