Logo
  • Nieuws
  • 18 februari 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Werkgevers lopen niet warm voor kansarme jongeren

Het overnemen van de kosten bij ziekteverzuim van jongeren zorgt er nauwelijks voor dat werkgevers kansarme jongeren een leerwerkbaan aanbieden. Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld Werkgevers lopen niet warm voor kansarme jongeren

Een twee jaar durende proef toont aan dat werkgevers weinig gebruik maken van de zogenoemde no-riskpolis die de kosten van werkgevers dekt bij ziekte van jongeren.

 

Ziekteverzuim is geen reden

In 34 gemeenten is onderzocht of betaling van de ziekteverzuimkosten van jongeren het voor werkgevers aantrekkelijk maakt om jongeren tot 23 jaar, zonder startkwalificatie (minimaal havo, vwo- of mbo-diploma vanaf niveau 2) een leerwerktraject aan te bieden. Het streven was om in totaal 13.000 jongeren met een no-riskpolis op een leerbaan te plaatsen. Aboutaleb verwacht niet dat het aantal polissen waar werkgevers een beroep op gaat doen boven de 1.000 gaat uitkomen. Werkgevers zeggen dat ziekteverzuim voor hen geen reden is om jongeren met weinig kansen niet aan te nemen.

 

Administratieve rompslomp

Belangrijke redenen zijn daarentegen wèl: het opleidingsniveau dat niet aansluit bij het werk en gebrek aan tijd om de jongeren te begeleiden. Ook de administratieve rompslomp die de no-riskpolis met zich meebrengt is een reden om er geen gebruik van te maken. 

 

Klik hier voor het rapport ‘Een kleine bijdrage. Evaluatie van effecten van de no-risk polis’. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.