Logo
  • Nieuws
  • 30 maart 2023

'Deliveroo-oordeel Hoge Raad moet ook werkgevers in andere sectoren aan het denken zetten'

De uitspraak van de Hoge Raad, die oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, moet ook andere sectoren die werken met zzp'ers aan het denken zetten, aldus Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Verhulp werken veel zzp'ers, bijvoorbeeld in de kinderdagopvang of de zorg, namelijk ook als werknemer en niet als zelfstandige.

Beeld 'Deliveroo-oordeel Hoge Raad moet ook werkgevers in andere sectoren aan het denken zetten'

"Als ik mij als pedagogisch zzp'er meld bij een kinderdagverblijf, dan word ik ingeroosterd en word van mij hetzelfde werk verwacht als van medewerkers die in dienst zijn. Waaruit blijkt dan dat ik ondernemer ben?", vraagt Verhulp zich af.

Verbazingwekkend beleid

Maar zolang een dienstverband niet wordt afgedwongen blijft het voor nu nog aantrekkelijk om schijnzelfstandigen in te zetten, onder meer omdat de overheid tot 2025 niet handhaaft.

Verhulp noemt dit beleid 'verbazingwekkend'. "Het kabinet geeft daarmee een bijzondere boodschap af, want bedrijven dragen zo minder belasting af dan wanneer zij de mensen in dienst zouden nemen." Hij denkt dat de meeste werkgevers dan ook pas in de loop van 2024 actie gaan ondernemen door bijvoorbeeld zzp'ers wel in dienst te nemen.

'Als een uurtarief bijvoorbeeld lager was dan het loon volgens een cao, dan kunnen de voormalig Deliveroo-koeriers hier nu aanspraak op maken.'

Vakbond FNV, die de rechtszaak tegen Deliveroo had aangespannen, dwong dat dienstverband via de Hoge Raad af. De uitspraak van de Hoge Raad biedt volgens Verhulp nu mogelijkheden aan de voormalig bezorgers van Deliveroo. Nu de Hoge Raad heeft bepaald dat zij werknemers waren, moeten zij volgens Verhulp ook als zodanig worden behandeld. "Als een uurtarief bijvoorbeeld lager was dan het loon volgens een cao, dan kunnen de voormalig Deliveroo-koeriers hier nu aanspraak op maken." Dat zou volgens hem ook kunnen gelden voor gewerkte overuren, vakantiegeld en doorbetaling bij ziekte.

De bond stelde dat de uitspraak van de Hoge Raad ook van invloed kon zijn op andere sectoren. 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.