Logo
  • Nieuws
  • 25 november 2019

Minister Koolmees: ‘Verschillen vast en flex zijn kolossaal. Wab is niet voldoende’

Tijdens een congres over arbeidsrecht noemde minister Koolmees van Sociale Zaken de verschillen op de arbeidsmarkt kolossaal en gaf hij aan dat het stelsel over zijn houdbaarheidsdatum heen is. De Wab die per 1 januari 2020 ingaat is dan ook niet voldoende zo laat Koolmees in gesprek met Nu.nl weten.

Beeld Minister Koolmees: ‘Verschillen vast en flex zijn kolossaal. Wab is niet voldoende’

Minister Wouter Koolmees heeft een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Hans gevraagd te kijken naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Het eindrapport verschijnt in januari. Koolmees: "De commissie met arbeidsdeskundigen, economen en juristen werkt volledig onafhankelijk van de politiek, maar ik denk wel dat de rode lijn wordt hoe we de verschillen tussen de contractvormen kunnen verkleinen. Dat is in zekere zin ook in lijn met de Wab."

De verschillen tussen vast en flex worden in de toekomst onhoudbaar aldus de minister. De Wab pakt loondoorbetaling bij ziekte en het ontslagrecht aan. Maar we moeten fundamenteler kijken. Koolmees licht in het gesprek met Nu.nl een klein tipje van de sluier op: "De vraag is welke risico's we gezamenlijk willen dragen. Denk aan ziekte, werkloosheid en ouderdom. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering en ziekteregeling zijn afhankelijk van het contract dat je hebt, daar moeten we meer eenheid in vinden. Die richting is wat mij betreft evident."

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 wil hij een begin maken. Hopelijk met wetgeving maar in ieder geval met de richting. Hij gaat niet de Wab vervangen maar borduurt er op voort.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.