Logo
  • Nieuws
  • 24 januari 2023

Open hiring: werkgevers staan er voor open. Werkt goed in bepaalde sectoren

Open hiring, een wervingsmethode waarin personeel wordt aangenomen zonder sollicitatieprocedure, wordt nog niet breed ingezet op de Nederlandse arbeidsmarkt zo blijkt uit UWV-onderzoek. Wel ziet 16% van de werkgevers hiervoor mogelijkheden voor hun organisatie. Vooral in de sectoren horeca, techniek en transport & logistiek. Een van de werkgevers die in het afgelopen jaar open hiring hebben ingezet als wervingsmethode is Van der Valk hotel Drachten.

Beeld Open hiring: werkgevers staan er voor open. Werkt goed in bepaalde sectoren

Volgens Jena de Wit, arbeidsmarktadviseur van UWV, zijn werkgevers die te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures sneller bereid zijn om open hiring in te zetten om personeel te werven. En dan vooral in sectoren waar diploma’s minder van belang zijn, of waar de juiste kwalificaties met een korte cursus of met een leerwerktraject te leren zijn. Zo wordt open hiring ingezet voor functies in de horeca, techniek en transport & logistiek. Het gaat dan om functies als medewerkers bediening, afwassers en keukenhulpen, monteurs, bezorgers en heftruckchauffeurs.

Oplossing voor personeelstekort

Jena: “Breder kijken dan naar het traditionele CV kan helpen in de zoektocht naar nieuwe werknemers op een krappe arbeidsmarkt. Open hiring is zo’n manier om breder te kijken. We zien nu dat het vooral ingezet wordt voor functies waarvoor geen of weinig instroomeisen worden gesteld, waarbij werkzoekenden via learning on the job aan de slag kunnen of voor functies waarvoor een leerwerktraject mogelijk is om toch de gevraagde diploma’s te kunnen behalen. Maar het wordt nog niet breed ingezet. Terwijl het wel een oplossing kan zijn voor het vinden van mensen op deze krappe arbeidsmarkt. Mogelijk heeft dit ook te maken met de onbekendheid met deze relatief nieuwe manier van werven.”

Hulp via werkgeversservicepunt

UWV kan werkgevers ook helpen bij de inzet van open hiring als wervingsmethode. Werkgevers kunnen zich hiervoor melden bij een werkgeverservicepunt bij hun in de regio. Van der Valk hotel Drachten is zo’n werkgever die via open hiring inzet om personeel te werven. Op die manier kwam Mitra van den Berg (links op de foto) aan het werk bij het hotel in haar woonplaats. Een geschenk uit de hemel voor HR-adviseur Simone Bosgra (rechts op de foto), want zij was naarstig op zoek naar nieuwe krachten die binnen het team passen.

'Ik vind dat solliciteren soms ingewikkelder wordt gemaakt dan het zou moeten zijn. Het sprak mij daarom ontzettend aan om het via open hiring te doen'

Mitra: "Ik ben altijd erg zenuwachtig voor sollicitatiegesprekken. Omdat ik het zo spannend vind, klap ik vaak een beetje dicht. Dat wordt versterkt door vragen zoals: ‘Hoe zie je je jouw toekomstperspectief?’ Dan denk ik: ‘ik kom voor een baan in de huishouding, wat bedoel je?’ Ik vind dat solliciteren soms ingewikkelder wordt gemaakt dan het zou moeten zijn. Het sprak mij daarom ontzettend aan om het via open hiring te doen."

“In het verleden heb ik langere tijd in Spanje gewoond, waar ik in de huishouding van hotels werkte. Mijn werkcoach van UWV kwam toen op het idee gebruik te maken van de open hiring van het Van der Valk hotel in mijn woonplaats Drachten. Toen ik werd uitgenodigd om langs te komen, liepen we het hele hotel door. Er werd goed uitgelegd wat de bedoeling van het werk was en ik kon alle vragen stellen die ik wilde. Het was vooral gezellig, in plaats van een moeilijk gesprek wat ik bij eerdere sollicitaties regelmatig heb ervaren. Toen ik een dag later werd gebeld met de vraag of ik de baan zag zitten of niet, heb ik meteen bevestigend geantwoord. Dankzij open hiring had ik binnen twee weken na mijn eerste gesprek bij UWV een baan. Ik heb nooit geweten dat solliciteren ook op deze manier kon!”

LEES OOK: Geen sollicitatiegesprek maar een welkomstgesprek. Steeds meer open hiring 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.