Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2008
  • Peter van den Hout

HR houdt weinig rekening met individuele wensen

Organisaties zijn niet gewend om hun HR-beleid af te stemmen op de individuele verschillen tussen mensen. Ze moeten meer rekening houden met de toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen, ouderen en etnische groepen. Ook moeten zij erover nadenken hoe jongeren te werven en te behouden.

Beeld HR houdt weinig rekening met individuele wensen

Deze aanbevelingen doet Mandy van der Velde, bijzonder hoogleraar ‘Management van veranderingsprocessen in grote organisaties’, in haar inaugurale rede die zij op 9 juli houdt aan de Universiteit Utrecht. Werkgevers kunnen de arbeidsparticipatie van verschillende groepen medewerkers helpen bevorderen door beter op de individuele behoeften van werknemers in te spelen.

 

Afwisseling

Van der Velde: “Wil je meer hoogopgeleide vrouwen aantrekken, zorg dan voor meer vrouwelijke leidinggevenden binnen je organisatie die een rolmodel kunnen vervullen. Streef naar selectiecommissies, die uit mannen én vrouwen bestaan. Wil je ouderen aan het werk houden, stem je beleid dan op hun individuele behoeften af. Bied jongeren voldoende mogelijkheden tot afwisseling, zodat ze niet te snel gaan jobhoppen.”

 

Van der Velde vindt het vreemd dat HR-afdelingen momenteel nog zo weinig rekening houden met individuele verschillen tussen medewerkers. Bij zaken als selectie, beloning en promotie gaat het namelijk voortdurend om het maken van verschillen tussen mensen.

 

Rechtvaardig

Het is volgens de onderzoekster belangrijk om te weten wannéér verschillen tussen mensen daadwerkelijk aanwezig zijn én relevant zijn voor het HR-beleid van organisaties. Ook moet het maken van verschil rechtvaardig gebeuren, stelt Van der Velde. “Maatregelen die voor werknemers met gezinnen gunstig zijn, moeten bijvoorbeeld niet ten koste gaan van het groeiende aantal singles.”

 

Klik hier voor een artikel over de voordelen van diversiteit op de werkvloer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.