Logo
  • Nieuws
  • 31 juli 2023
  • Bron: Business Insider

Aspirant-topmanagers testen à la Elon Musk: pijnlijk lange stiltes en snoeiharde kritiek

Tijdens sollicitaties minutenlang stiltes laten vallen. En managers bijna afbranden en kijken hoe ze daarop reageren. Elon Musk heeft volgens zijn biograaf Walter Isaacson meerdere trucs om topmanagers te selecteren voor zijn bedrijven.

Beeld Aspirant-topmanagers testen à la Elon Musk: pijnlijk lange stiltes en snoeiharde kritiek

Isaacson heeft de techmiljardair drie jaar lang gevolgd. In die tijd heeft hij ontdekt hoe Musk te werk gaat bij de selectie van topmanagers zo valt te lezen in een artikel op Business Insider.

Zo laat Musk lange stiltes vallen om te zien hoe mensen reageren. Naar het schijnt is Musk op die momenten heel systematisch, stukje voor stukje, informatie aan het verwerken. Je moet op zulke momenten dan ook niet proberen om die stiltes te doorbreken.

Na zo’n lange pauze kan Musk dan wel eens tot de conclusie komen dat iemand niet helemaal eerlijk is geweest. Waarna het tot een behoorlijk pijnlijke situatie kan komen aldus ingewijden.
Zo ook tijdens een ontmoeting met een ingenieur van SpaceX. Musk brandde deze persoon volgens Isaacson echt af. De betreffende ingenieur liet echter zien er tegen te kunnen en nam vervolgens ook de kritiek ter harte. Waarna Musk de werknemer een paar weken later een promotie gaf. 

Persoonlijke goedkeuring

Verder zoekt Musk ook contact met werknemers op lagere niveaus om jonge talenten te spotten. De techmiljardair is sowieso erg betrokken bij alle details van zijn bedrijven en wil altijd persoonlijk goedkeuring geven bij het aannemen van nieuwe werknemers. Hij heeft een speciaal soort intuïtie om te bepalen wie echt competent is aldus Isaacson.

De biografie van Isaacson over Elon Musk verschijnt in september.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.