Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2016

Anoniem solliciteren geen haalbare kaart

Slechts 15 procent van de werkzoekenden zou anoniem solliciteren op een functie en ook een grote meerderheid van de HR-managers (84 procent) accepteert geen anonieme sollicitaties. Dit terwijl meer werkzoekenden met een biculturele achtergrond op een functie zouden solliciteren als dit anoniem kan.

Beeld Anoniem solliciteren geen haalbare kaart

Dit komt naar voren in een onderzoek van vacaturesite Indeed in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier onder ruim 600 werkzoekenden en meer dan 300 HR-managers. Anonieme sollicitaties worden om verschillende redenen geweigerd. Werkgevers willen bijvoorbeeld kunnen beoordelen of een sollicitant in het team past (41 procent) of willen direct zien met wie ze te maken hebben (27 procent).

Daarnaast denkt 12 procent van de ondervraagde werkgevers dat met een anonieme sollicitatie kan worden gesjoemeld. Zo’n 11 procent van de werkgevers geeft aan te vertrouwen op intuïtie en ervaring bij het beoordelen van sollicitaties. Dat kan volgens hen alleen op basis van achtergrondinformatie over de sollicitant.

Proef gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag deed dit jaar al een proef met anoniem solliciteren. Om discriminatie op basis van afkomst tegen te gaan, maakte de gemeente bepaalde informatie op binnenkomende sollicitatiebrieven onleesbaar voor de eerste beoordeling. Denk hierbij aan de naam, nationaliteit, geboorteplaats, beheerste talen en het e-mailadres.

In het eerste kwartaal van dit jaar telde de gemeente Den Haag 19 vacatures in de schalen 10 tot 14. Hierop reageerden 630 sollicitanten waarvan 31 procent met een biculturele achtergrond. In de periode vóór de proef had maar 18 procent van de sollicitanten een biculturele achtergrond.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.