Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 3 april 2024
  • Riddle Story

Onboarding: maak de belofte waar - De harde realiteit van slechte onboarding

Stel je voor: het is de ochtend van je allereerste werkdag. Bij aankomst zie je dat de parkeerplaats al vol staat, waardoor je verder moet parkeren dan je had verwacht. Terwijl je op hakjes over de keitjes naar het gebouw van je nieuwe werkgever loopt, voel je de warme zon op je gezicht, maar van binnen groeit een kille onzekerheid.

Beeld Onboarding: maak de belofte waar - De harde realiteit van slechte onboarding

Foto: Elizabeth de Bruijn en haar zoon Dexter Versluis, de oprichters van RiddleStory

Een onverwachte ochtendwandeling wordt plotseling een deel van je dag. Bij binnenkomst wacht je tevergeefs op een ontvangstcomité; de receptie lijkt verlaten. Een gevoel van ongemak begint langzaam te groeien terwijl je daar staat, alleen en onzeker.
Na een tijdje verschijnt er eindelijk iemand, zij het zonder veel enthousiasme. Je leidinggevende en de HR-medewerker zijn spoorloos, zo word je verteld. "Ga maar even zitten," wordt er laconiek gezegd. Hierna volgt een worsteling door een berg papierwerk bij HR. De anderhalf uur voelt als een eeuwigheid.

Onboarding is het moment om verhalen te vertellen over de geschiedenis van de organisatie, haar waarden, de mensen en de toekomstvisie. En het moment waarop werknemers beslissen om betrokken te blijven of zich terug te trekken

Eindelijk, als je naar je werkplek wordt geleid, blijkt je leidinggevende opgeslokt te zijn door een 'urgente kwestie'. Je wordt aan je lot overgelaten met een vage opdracht. Je krijgt een laptop, maar hebt nog geen toegang tot de mail of het Intranet. "Bekijk onze website maar." Zo dwalend door digitale gangen, zonder richting of doel, begint je enthousiasme langzaam te verdampen, als sneeuw voor de zon. Is dit echt hoe jouw reis hier begint? In een doolhof van ongeorganiseerde chaos, waar je je afvraagt of je misschien een vergissing hebt gemaakt?

Het klinkt bijna ongelooflijk, maar dit was de harde realiteit voor mijn dochter bij een bedrijf in de hospitality sector waar ze vorig jaar begon. Haar eerste indruk was direct een weerspiegeling van de organisatie zelf. Na vier maanden gaf ze het op. Dit verhaal illustreert perfect het belang van een goede onboarding.

Onboarding: meer dan papierwerk en procedures

“Onboarding is het moment om verhalen te vertellen over de geschiedenis van de organisatie, haar waarden, de mensen en de toekomstvisie. Een magisch moment waarop werknemers beslissen om betrokken te blijven of zich terug te trekken”, zegt Amy Hirsh Robinson, de wetenschapper achter het bekende onboarding 4C-framework.

Een onvergetelijke eerste indruk: de kracht van effectieve onboarding

Stel je voor: op een stralende ochtend rijd jij vol verwachting naar jouw nieuwe werkplek. Je voelt een tinteling van opwinding, want het preboardingverhaal liet je al zien wat voor ongelofelijk leuke klanten jouw nieuwe werkgever heeft. Je herinnert je nog levendig hoe je jezelf al had ontwikkeld tot de redder van de Amerikaanse president. Met een glimlach op jouw gezicht parkeer je op de bezoekersplaats die speciaal voor jou is gereserveerd. Gelukkig maar, want de parkeerplaats is behoorlijk druk.

Bij de receptie staat Mark, jouw buddy, al op je te wachten. Jullie begroeten elkaar hartelijk en lopen gezellig kletsend naar Marieke, jouw leidinggevende, om de doelen voor de eerste twee weken door te nemen.
Na een verkwikkende koffiepauze met het team, waarbij jullie genieten van heerlijke donuts, duik je vol enthousiasme in een interactief onboardingverhaal. Dit keer mag je niet achter jouw scherm blijven zitten. Dat is best jammer, want je hebt al gemerkt hoe fijn het is om te werken achter jouw mooie nieuwe computer die al helemaal voor je is ingericht. Opdrachten leiden je door het hele pand en brengen je in gesprek met diverse collega’s. Tegen de tijd dat de klok 17.00u slaat, word je door Marieke naar huis gestuurd. Je bent best moe, maar het is jammer om te vertrekken!
In de daaropvolgende weken heb je talloze sessies met je buddy Mark, die je ook introduceert in het informele circuit. Samen verkennen jullie niet alleen de taken, maar ook de gezellige kant van het bedrijf. Mark en jij hebben een leuke klik, vooral omdat jullie allebei een passie delen voor voetbal en zangeres Adèle!
De wekelijkse gesprekken met Marieke helpen je om jouw doelen scherp te houden, en dankzij de kennisbank op het platform leer je goed om te gaan met de druk en vind je een perfecte balans tussen jouw werk en de zorg voor jouw gezin.
Een jaar later word je zelfs voorgedragen als medewerker van het jaar. Trots en vastberaden blijf je jouw talenten inzetten voor de organisatie waar jij je zo thuis voelt, en waar jouw fijne onboardingervaring het begin was van een succesvolle reis.

Efficiënt en verbindend: moderniseer en automatiseer je onboardingproces

Als HR-professional ben jij je er terdege van bewust hoe cruciaal effectieve onboarding is voor het behoud van werknemers. Je hebt de onderzoeken gelezen die aantonen dat het de retentie en productiviteit van werknemers met respectievelijk 52% en 60% verbetert. Echter, als HR- professional jongleer je met een overvloed aan taken en een beperkt aantal uren in een dag. De traditionele aanpak van onboarding kent uitdagingen op het gebied van tijd, consistentie en locatie.

Het verhaal van RiddleStory begint met een verlangen naar een verbeterde onboardingservaring; een aanpak die niet alleen efficiënt is, maar ook de magie van het verwelkomen in een nieuwe omgeving behoudt. Het is de zoektocht naar een onboardingproces dat niet alleen nieuwkomers effectief inwerkt, maar ook een gevoel van betrokkenheid en enthousiasme opwekt vanaf het allereerste moment.

Met de software van RiddleStory kun je in één keer het ideale onboardingstraject ontwerpen, een traject dat hierna elke nieuwe collega een warm welkom geeft en hen meteen betrekt bij de cultuur van de organisatie. De oplossing gaat verder dan het stroomlijnen van administratieve processen; het is een reis door de geschiedenis en toekomst van organisaties. Elk detail is doordacht, van interactieve verhalen die je kunt beleven tot het reserveren van tijd voor andere interne betrokkenen tot het koppelen van de ideale buddy.

Op www.riddlestory.com kun je de software vrijblijvend uitproberen. Net zoals jij, streeft RiddleStory ernaar om nieuwe collega’s een droomstart te geven!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.