Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 11 juli 2023
  • Arbo Unie

Vakantie zonder werkstress: zo halen je medewerkers het beste uit hun vakantie

Een ontspannen vakantie begint bij het loslaten van het werk, maar voor veel medewerkers is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat zij hun werk meenemen of dat zij zich zorgen maken dat er iets belangrijks gebeurt of iets misgaat tijdens hun afwezigheid. Dit kan leiden tot stress en een gebrek aan herstel, dat tot een mindere productie en motivatie leidt bij terugkomst.

Beeld Vakantie zonder werkstress: zo halen je medewerkers het beste uit hun vakantie

Help jouw medewerkers bij het creëren van een vakantieomgeving waarin zij zich vrij voelen om los te laten en te ontspannen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Zorg dat er duidelijke richtlijnen zijn voor het opnemen van vakanties

Het kan soms onduidelijk zijn wat het beleid is omtrent het opnemen van vakanties. Door je medewerkers te informeren over het belang van vakantie, hoeveel vakantie-uren ze hebben en hoe ze deze kunnen aanvragen, kun je ervoor zorgen dat medewerkers zich op hun gemak voelen om vakantie te nemen.

Maak samen een back-up-plan voor teamleden

Als medewerkers op vakantie gaan, maken zij zich vaak zorgen over wat er allemaal gebeurt op werk als zij er niet zijn. Stel een back-up plan op. Hier staat bijvoorbeeld in welke medewerkers je tijdelijk bepaalde taken toewijst en wie klanten helpt en informeert. Een back-up-plan zorgt voor meer rust voor zowel de medewerker als de collega’s.

Verminder het aantal e-mails

Een volle inbox kan enorm overweldigend zijn en dit idee kan voor medewerkers ook een reden zijn om tijdens hun vakantie toch hun mailbox in de gaten te houden. Help bij het verminderen van het aantal e-mails tijdens hun vakantie. Doe dit door een beleid op te stellen waarin wordt uitgelegd dat medewerkers niet verplicht zijn om e-mails te beantwoorden tijdens hun vakantie. Dit draagt bij aan het verminderen van stress tijdens de vakantie.

Zorg voor een goede overdracht

Het maken van afspraken hangt samen met een goede overdracht. Op deze manier kunnen medewerkers hun werk tijdens hun vakantie goed loslaten. Zorg dat alle taken en projecten goed zijn gedocumenteerd en dat andere teamleden weten wat er van hen verwacht wordt tijdens de vakantie van hun collega. Dit draagt bij aan een soepele overgang en zorgt ervoor dat er geen onnodige stress ontstaat voor zowel de vertrekkende medewerker als de collega’s die hun werk moeten overnemen.

Moedig medewerkers aan om het werk los te laten

Het kan helpen om medewerkers aan te moedigen om volledig te ontspannen tijdens hun vakantie. Dit kan je doen door ze gerust te stellen en hen eraan te herinneren dat het belangrijk is om het werk los te laten en te genieten van de tijd weg van het werk. Daarnaast kan het ook helpen om tips en ideeën aan te bieden over activiteiten die helpen om te ontspannen, zoals meditatie, yoga of andere rustgevende activiteiten.

Bied ondersteuning wanneer medewerkers terugkeren

Het kan enorm helpen om terugkerende medewerkers op gang te helpen door ze te verwelkomen en te informeren over de huidige stand van zaken en eventuele veranderingen en belangrijke updates die relevant zijn. Daarnaast kan het ook helpen om te benoemen dat het normaal is om even de tijd te nemen om weer in werkmodus te komen en dat niet alles meteen bijgewerkt en ingehaald hoeft te worden.

Meer informatie?

Medewerkers die zonder stress op vakantie gaan, zullen productiever en gemotiveerder terugkomen. Daarnaast draagt een goede ondersteuning bij aan een gezonde werkomgeving. Wil je meer informatie over hoe je jouw medewerkers hier het beste in kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op via infomatie@arbounie.nl.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.