De coronacrisis heeft voor veel organisaties grote impact. De veranderingen zijn nu al groot en er zal nog veel meer veranderen. Medewerkers én leidinggevenden moeten voorbereid en aangehaakt worden op de nieuwe realiteit die zal ontstaan. Reboarding, als onderdeel van de employee journey, brengt weer een nieuwe wederkerige relatie tussen de organisatie en de medewerkers tot stand.
Wat vinden Nederlanders van hun organisatiecultuur? Die moet flexibeler: meer op verandering en leren gericht. Organisaties zijn behoudend en waarderen procedures, administratie en planning meer dan goed voor ze is, aldus 13.000 respondenten in het onderzoek van OCAI Online.
Om te kunnen vaststellen wat gedoe is, helpt het om eerst te kijken naar wat het niet is. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de omstandigheden zijn niet het gedoe. Het is hoe je met de omstandigheden omgaat. Aangezien jij bepaalt wat je wel en niet wilt, kun je gedoe ook je wil opleggen. Dat is in een notendop gedoemanagement: omgaan met gedoe zodat je er geen last meer van hebt.
Tijdens de lockdown lieten de meeste medewerkers totaal ander gedrag zien dan normaal onder hoge druk of in een crisis. Ze pakten de aspecten van het werk die ze normaal gesproken ‘verwerpen’ nu juist positief op. Ze krijgen daardoor meer focus en worden productiever.
Op de Nederlandse werkvloer is nog steeds weinig aandacht voor diversiteit en inclusie. Twee derde van de organisaties geeft aan niet actief te sturen op diversiteit. Van die organisaties die niet sturen, geeft ruim een derde aan dit wel wenselijk te achten. Slechts bij twintig procent van de Nederlandse bedrijven wordt een actief diversiteitsbeleid gevoerd.
Door de wereldwijde protesten een onvermijdelijke vraag: hoe staat het met racisme op de Nederlandse werkvloer? Vaak gaat het al mis bij de werving, maar ook binnen organisaties blijft het nastreven van diversiteit een heet hangijzer voor veel organisaties.
Om te innoveren in HR heeft de Rabobank een speciale afdeling: de HR Innovations Hub. De hub heeft al voor een aantal bijzondere HR-innovaties gezorgd. Zoals Furhead, een robot om moeilijke gesprekken mee te oefenen. Het nieuwste product is de Career Wallet, een app die moet bijdragen aan de arbeidsmobiliteit van werkend Nederland. Hoe kom je tot dat soort innovaties?
De corona-crisis heeft de druk op de werknemers van Sanquin enorm vergroot. Hoe zorg je vanuit HR dat je medewerkers en management optimaal begeleidt in zo’n a-typische situatie? Een interview dat wordt afgesloten met drie ‘lessons learned’.
Als een organisatie besluit Agile te werken, heeft dat hoogstwaarschijnlijk vergaande consequenties voor het leiderschap. Aan het woord Harm Jan Brondijk, Ronald Buijs en Steven van den Heuvel de drie auteurs van het boek ‘Gids voor leiders – Hoe manage jij jouw agile transformatie?’ over wat managers kunnen doen om leiding te geven aan Agile transformatie.
In 40% van de gevallen is HR niet actief betrokken bij de transformatie naar een agile organisatie. Dit betekent dat het initiatief elders in de organisatie genomen wordt en HR hier geen rol in krijgt of neemt. In verhouding met de bredere organisatie blijkt de HR afdeling nog maar beperkt bezig te zijn met agile werken, denken en organiseren. Met als gevolg dat zij hierdoor ook als minder geloofwaardige partner wordt gezien bij agile transformaties.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.