Verandermanagement

De inhoud van dit topic
wordt verzorgd door
de redactie van HR Strategie

Actueel

 • Achtergrond

  Werken met rollen ipv. functies doe je zo

  Het inzetten van mensen in rollen naast het werken in functies kan op twee manieren. Als eerste kan een medewerker expertise opbouwen door een groeipad. Via dit groeipad kan de medewerker in haar kennisniveau groeien naar het expertniveau. Indien de organisaties juist experts wendbaar wil inzetten, is het wenselijk om daarvoor een expertrol te bepalen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een afstudeeronderzoek bij de Kamer van Koophandel.
 • Nieuws

  Twaalf onmisbare (innovatie-)functies voor elke organisatie

  Het Model Innovatie- en OrganisatieStructuur, het MIOS, omvat twaalf functies. Als die in een organisatie allemaal vervuld worden, en goed vervuld natuurlijk, blijft de organisatie levensvatbaar. De theoretische redenering die hieraan ten grondslag ligt houdt al ruim 40 jaar stand. Dat betekent dat er geen wezenlijk andere bijdragen, of logisch gezien echt andere functies, nodig zijn naast de volgende twaalf:

  2 september 2016
 • Nieuws

  De 5 belangrijkste factoren voor het succes van een project

  Projectmanagement is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. Iedereen kan de basisvaardigheden leren voor het managen van een project. Dan gaat het om het maken van een plan en planning, de scope definiëren, het rapporteren over voortgang en financiën, risico’s en maatregelen definiëren et cetera. Dat is het papierwerk. Daarna komt het managen en daar gaat het vaak mis bij de meeste projecten.

  28 juni 2016
  Door: 
  Hilde Vossen
 • Achtergrond

  10 lessen en tips voor cultuurverandering

  De servicemonteurs. De fiscalisten. De directieraad. De klantcontactmedewerkers. De afgelopen twee jaar doorliepen alle medewerkers van Ymere, niemand uitgezonderd, het ‘cultuurprogramma’ Samen in Beweging. Het doel: anders denken en werken, meer oog ontwikkelen voor de huurder en de omgeving. De resultaten zijn inmiddels zichtbaar, de klanttevredenheid neemt toe.
 • Achtergrond

  De 7 fasen van organisatieverandering

  Een proces van organisatieverandering moet top down worden uitgerold, waarbij de verschillende managementlagen gedurende het proces voldoende draagvlak moeten weten te creëren. Hoe pak je dit aan? Welke fasen doorloopt de organisatie daarbij?
 • video

  Video: Is uw organisatie wel wendbaar genoeg?

  Organisaties en hun medewerkers moeten in toenemende mate wendbaar zijn, omdat hun business tegenwoordig van alle kanten wordt bedreigd. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van robotisering, gamification en de sharing economy voor uw baan? Creatief strateeg en dagvoorzitter van Tomorrow@work, Jim Stolze, legt uit wat er op u afkomt.

  9 juni 2016
 • Achtergrond

  Hoe maak je mensen weerbaar in een omgeving die continu verandert?

  In veel organisaties is verandering tegenwoordig de constante factor. De ene reorganisatie is nog niet achter de rug of de volgende dient zich al aan. Hoe zorg je dat je medewerkers weerbaar zijn en goed blijven functioneren in zulke turbulente tijden?
 • Nieuws

  7 valkuilen bij verandertrajecten

  Verandermanagement is een vak op zich. Als u die uitdaging aangaat, staat u voor de vraag: 'hoe pak ik dat aan, hoe realiseer ik (de) verandering?' De verleiding is groot om meteen te beginnen met de meest voor de hand liggende acties.

  5 juli 2016
  Door: 
  Judy Alkema & Judith Donkers
 • Achtergrond

  Harold Krijnen, Hoofd HRM COA: ‘Scenario-denken geeft ons enorm veel rust’

  Vluchtelingen opvangen vereist organisatievernuft én scherp vooruit denken. Want weinig is zo onvoorspelbaar als vluchtelingenstromen. Harold Krijnen verwondert zich dan ook over de kracht van ‘zijn’ organisatie: ‘De sense of urgency is hier ingebakken.’
 • Nieuws

  8 signalen van verspilling op de werkvloer

  Om continu te kunnen verbeteren, moet je op zoek naar verspillingen, ze opsporen en herkennen. Dat is nog niet zo makkelijk. Zeker niet voor medewerkers die al wat langer op een bepaalde plek zitten. Je bent immers zo gewend dat dingen gaan zoals ze gaan, dat je het gewoon niet meer ziet.

  30 mei 2016

Partners