Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 27 oktober 2023
  • Victor van den Bergh

Hoe pak je als HR persoonlijke ontwikkeling op?

Eén van de grote kerntaken van HR is de ontwikkeling van je medewerkers. Maar hoe ga je hiermee om als je als organisatie niet medewerkers, maar statushouders helpt om ze zo aan werk te helpen? Daar krijg je antwoord op aan de hand van een gesprek met People Development Manager Dave Baltus van Motopp, een bureau dat nieuwkomers met training aan banen in de IT en Finance helpt.

Beeld Hoe pak je als HR persoonlijke ontwikkeling op?

Door: Victor van den Bergh

De aanwezigheid van People Development Managers is ideaal voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Eén van hun kernkwaliteiten is namelijk het identificeren van kwaliteiten die nodig zijn om in een bepaalde sector aan te haken. Zo kunnen ze goed een pad voor anderen uitstippelen waarbij mensen dingen leren die waardevol zijn voor zowel hen als toekomstige organisaties waar ze aan de slag gaan.

Maar dat is niet het enige. Ook bouwen deze People Development Managers succesvol een cultuur op waarin leren wordt gestimuleerd. Ook weten ze hoe ze leiderschap moeten coachen en leren ze mensen hoe ze wendbaar kunnen zijn in veranderende omstandigheden.

Kies gericht voor ontwikkeling met People Development Managers

Eén van de organisaties die actief met People Development Managers werkt is Motopp. Daar helpen ze namelijk statushouders om snel werk te vinden in de IT-sector en daar hun succesvolle carrière voort te zetten. In de videoserie Talks that matter legt een van deze managers - Dave Baltus - uit dat hun rol al bij de werving begint. “Het eerste en twee sollicitatiegesprek wordt door People Development gedaan. Daarna selecteren wij twaalf mensen per traineeship om te starten. Alle twaalf krijgen een Development Manager toegewezen. Die is verantwoordelijk voor het succes tijdens de training en ook tijdens het eerste jaar dat ze werken bij een klant.”

Soft skills en hard skills

Om te beginnen is het goed om te kijken naar de vlakken waar je als HR-afdeling mensen in hun persoonlijke ontwikkeling mee kunt helpen. Dit kun je simpelweg opdelen in de soft skills (persoonlijke vaardigheden) en hard skills (vakkennis).

Bij Motopp helpen ze statushouders (ook wel ‘Motoppers’) vooral in de ontwikkeling van hun soft skills. In gesprek met Personio legt People Development Manager Dave Baltus uit waar ze zich met statushouders op focussen. “Soft skills zoals communicatie en presentatie, maar ook het wennen aan de Nederlandse werkcultuur.”

Maar hoe pak je dan de hard skills aan? Bij Motopp trainen ze weliswaar niet de hard skills van een IT-medewerker, maar dit pakken ze wel op een andere manier op. “We doen de technische training niet, we zijn geen developers. Maar we zijn wel verantwoordelijk voor het succes bij de klant en dat doen we door kwartaalevaluaties, statusupdates met de klant, maar ook bi-weekly sessies met de Motoppers.”

Kijk samen naar traineeships

Traineeships kunnen een lang traject zijn waar mensen zich aan moeten binden. Daarom is het verstandig om samen eerst goed te bepalen op welke vlakken iemand zich wil ontwikkelen en waar het ook goed is voor iemands loopbaan. Op basis daarvan kun je op zoek gaan naar een traineeship waar iemand zichzelf verder kan ontwikkelen.

Er zijn natuurlijk veel factoren die meespelen in het bepalen van de juiste keuze. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit, relevantie en begeleiding. Maar er zijn ook andere belangrijke aspecten waar je minder snel aan denkt. Om je hierin nieuwe inzichten te geven, krijg je hieronder drie voorbeelden:

  • Diversiteit: niet alleen door de verschillende mensen met wie iemand in aanraking komt, maar ook met een brede hoeveelheid taken kun je iemand op een goede en volledige manier kennis laten maken met een nieuw vak of nieuwe vaardigheid. En iemand weet vervolgens goed welke onderdelen wel of niet bij diegene passen.
  • Kernwaarden van een organisatie: Dit is een zeer belangrijke factor voor een goede of mindere ervaring. Kijk daarom van tevoren goed of er een match is met de persoon die de traineeship gaat volgen.
  • Bedrijfsgrootte: Kiezen tussen een kleine of grote organisatie kan een behoorlijke invloed hebben op het type traineeship. Bij een kleinere groep krijgt een trainee mogelijk meer verantwoordelijkheden en een breder scala aan ervaringen. Bij een grotere organisatie zijn de taken vaker specialistischer.

Met Motopps traineeships krijgt elke statushouder aan het begin van het traject een eigen People Development Manager toegewezen. “Die is verantwoordelijk voor het succes tijdens de training.”

Wil jij alle inzichten van Dave bij Motopp meekrijgen? Bekijk dan het volledige gesprek met Personio in hun Talks that matter-serie.

Met HR-software voor het MKB automatiseert en vereenvoudigt Personio jouw HR-taken. Zodat je tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: mensen!
Bezoek de website of boek een online demo!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.