Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2018
  • Peter van den Hout

De 7 belangrijkste werktrends voor 2019

Gaan robots ons werk overnemen? Welke vaardigheden zijn toekomstbestendig? Wat verwachten medewerkers van de werkomgeving? De werktrends voor 2019 laten zien welke kant het opgaat.

Beeld De 7 belangrijkste werktrends voor 2019

Tijdens de afgelopen conferentie Unleash over de toekomst van werk in de RAI, presenteerde Jason Corsello, Managing Partner bij Acadian Ventures, de zeven belangrijkste werktrends voor 2019.

1. Impact van de economische groei

Werkloosheidscijfers zijn historisch laag en dat leidt tot arbeidsmarktkrapte in uiteenlopende sectoren. De war for talent zal in hevigheid verder toenemen. Organisaties die de juiste mensen niet kunnen vinden gaan omvallen. Tegelijkertijd staat de productiviteit wereldwijd al jaren onder druk.

2. Nieuwe banen en klussen

Experts op het gebied van Machine Learning en Data Scientists behoren wereldwijd tot de meest gezochte mensen. Aangezien het aanbod op dit gebied ver achterblijft bij de vraag, legt dit grote druk op recruitment van organisaties. Freelancers springen in dit gat, waardoor we steeds meer afstevenen op een gig economy. Naar verwachting zal in in 2027 in de VS de meerderheid van de workforce uit freelancers bestaan!

3. Robotisering

Met name in landen die te maken hebben met sterke vergrijzing zal het tempo van robotisering toenemen. De inzet van Artificial Intelligence vraagt bovendien andere vaardigheden van mensen. Uit een rapport van McKinsey blijkt dat wereldwijd maar liefst 375 miljoen werknemers omgeschoold moeten worden.

4. Nieuwe vaardigheden

Naast digitale vaardigheden wordt er een steeds groter beroep gedaan op de soft skills van mensen, zoals mondelinge communicatie, time management, leiderschap en schriftelijke vaardigheden.

5. Stress versus vitaliteit

Volgens Corsello is er sprake van een ware stressrevolutie op de werkvloer: bijna tweederde van de medewerkers ervaart regelmatig stress of frustratie in zijn huidige baan. Met name onder millennials komen burn-outs alarmerend vaak voor. Meer aandacht voor vitaliteit en gezonde werkplekken is nodig in 2019.

6. Diversiteit als must

Diversiteit binnen teams en organisaties is niet langer een nice to have, maar een must have aldus Corsello. Bedrijven zullen bijvoorbeeld meer moeten sturen op de inzet van vrouwen en het aannemen van minderheden anders verliezen ze business.

7. Technologie ten dienste van de medewerker

Veel technologie op de werkvloer komt in een nieuwe fase; nieuwe technologie moet in de eerste plaats worden ingezet om ons werk gemakkelijker te maken. De gebruiker moet dus centraal staan en niet het proces.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.