Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2019
  • Bron: Intelligence group

Top 25 meest gevraagde functies eerste helft 2019

In bijna 3 van de 4 meest gevraagde functies in Nederland (72%) is het moeilijk tot zeer moeilijk om voldoende mensen te werven. Werkgevers zitten op dit moment vooral te springen om medewerkers klantenservice, productiemedewerkers en servicemonteurs. In totaal werden er maar liefst 73.474 vacatures geplaatst voor deze drie functies in de eerste helft van 2019.

Beeld Top 25 meest gevraagde functies eerste helft 2019

Ondanks de afkoeling van de arbeidsmarkt is het aantal vacatures dat geplaatst wordt nog steeds op een hoogtepunt. In de eerste helft van 2019 werden bijna 1,4 miljoen (1.388.150) online vacatures aangeboden, dat is 20 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Door deze toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt is doelgroep- en arbeidsmarktkennis essentieel voor het succesvol werven van schaars talent. Dat begint met kennis en feiten over de arbeidsmarkt waaronder de vraag naar bepaalde functies. In dit artikel een overzicht van de 25 meest gevraagde functies van de eerste helft van 2019. De lijst meest gevraagde functies van de eerste helft van 2019 is gebaseerd op onderzoek van Intelligence Group door gebruik te maken van data van Jobfeed.

Veel vraag naar klantenservice medewerkers

Net als vorig jaar is medewerker klantenservice de meest gevraagde functie. Er zijn in de eerste helft van 2019 ruim 28.000 vacatures geplaatst voor medewerker klantenservice en het is lastig om hiervoor mensen te werven. De wervingshaalbaarheid is moeilijk en voor elke actief werkzoekende staan er drie vacatures voor medewerker klantenservice open, blijkt uit onze analyses van het DoelgroepenDashboard. Voor de meeste functies (72%) uit de top 25 is de wervingshaalbaarheid laag en is het moeilijk tot zeer moeilijk om de juiste kandidaten te vinden. Hoe meer vacatures er open staan per actief zoekende kandidaat, hoe moeilijker de werving is. In combinatie met de toename van het aantal vacatures, zorgt dit voor meer krapte en blijft het lastig voor werkgevers om de juiste talenten te vinden.

Veel groei in technische functies

De functies mechanisch operator voedingsmiddelenindustrie, administratief werkvoorbereider en gemeentelijk medewerker groeiden het meest in het aantal vacatures in 2019 ten opzichte van 2018. In de top 10 grootste groeiers staan daarnaast vooral technische beroepen, zoals kabelmonteur en glasvezellasser. Deze functies passen bij de ontwikkeling in de breedbandindustrie, waarbij op steeds meer plekken in Nederland glasvezelverbindingen worden aangelegd.

Grootste groei in vraag in vakgebied installatie, reparatie en onderhoud

Gekeken naar het aantal vacatures in de verschillende vakgebieden, is de grootste groei bij het vakgebied ‘installatie, reparatie en onderhoud’. Het aantal vacatures groeide hier met 40% ten opzichte van vorig jaar. De meest gevraagde functies in dit vakgebied zijn servicemonteurs (21.220), monteurs (8.206) en onderhoudsmonteurs machines (7.800). De functie elektromonteur licht en kracht, groeide zelfs met 82% in het aantal vacatures. Zeker om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, is er genoeg werk voorhanden in de energiebranche, zoals het aanleggen van zonnepanelen en het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. Daarnaast is er een grote groei te zien in de vakgebieden verkoop en handel, gezondheidszorg en welzijn en engineering.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.