Logo
  • Opinie
  • 14 januari 2014

Laat wervingsvideo’s voor je werken

Video is een belangrijk onderdeel van employer branding. Toch zijn veel kansen van video vaak onbenut. Dat is een gemiste kans, want video is ideaal om de organisatie te visualiseren voor kandidaten. Met een goede strategie zorg je ervoor dat je als werkgever opvalt. Dit blog helpt je met een aantal tips op weg om video effectief in te zetten.

 

 

Grijp de aandacht van de doelgroep

Video geeft een kijkje in de keuken. Dat maakt de organisatie interessanter voor kandidaten. Echter niet elke video zal het gewenste effect hebben. Algemene video’s hebben weinig nut op een wervingswebsite, omdat ze de kandidaat weinig gerichte informatie geven. Nutteloos zijn ze zeker niet, want het versterkt wel het beeld van de functie gerichte video’s.  Daarbij zijn algemene video’s goed te gebruiken voor employer branding op sociale media.

Met video wil je de juiste kandidaten interesseren voor specifieke vacatures. Stem de content af op de doelgroep. Bepaald welke functiegroepen interessant zijn en maak hiervoor video’s opmaat. Kandidaten krijgen hierdoor de juiste informatie en raken sneller geïnteresseerd om te solliciteren.

Heineken weet als geen ander op social media op ludieke wijze aandacht op het merk te vestigen. Ook de wervingsvideo ‘The Candidate’  is hier een goed voorbeeld van. In de video worden sollicitanten in opmerkelijke situaties gebracht waarbij Heineken kijkt naar de reactie van deze kandidaten. De kandidaat die het beste reageerde heeft zijn droombaan gekregen.

Plaats video’s op de website

Het klinkt als een open deur. Toch worden niet altijd alle wervingsvideo’s geplaatst op de website. Een gemiste kans, want video levert een goede bijdrage aan de beeld vorming bij de kandidaat. Zorg ervoor dat video’s op de juiste plek te vinden zijn op de website. Zijn er functiegerichte video’s beschikbaar? Plaats deze dan ook op de specifieke vacaturepagina. Dit zorgt voor meer relevantie en een betere beleving op de vacaturepagina.

Zet social media in om video’s te delen

Video’s zijn uitermate goed bruikbaar om te delen via social media. Zet social media daarom in om de zichtbaarheid als werkgever te vergroten.
Stellen kandidaten vragen via Twitter dan kan een antwoord ook verwijzen naar een relevante video. Deel nieuwe video’s met de doelgroep en vergeet daarbij niet gerelateerde hashtags te gebruiken. Google+, Facebook en Twitter maken gebruik van hashtags. Het zorgt ervoor dat gebruikers sneller met de content in aanraking komen.

Begin een Youtube recruitmentkanaal

Vaak worden wervingsvideo’s los op Youtube gezet of geplaatst onder het corporate account. Dat is een gemiste kans, want hierdoor zijn de wervingsvideo’s minder goed vindbaar en versterken ze elkaar niet. 
Een apart wervingskanaal op Youtube biedt daarbij uitkomst. Alle video’s  zijn gebundeld en snel te vinden. Bezoekers kunnen hierdoor eenvoudig meerdere video’s bekijken. Hierdoor zal er sneller een compleet beeld ontstaan bij kandidaten.
Youtube biedt beheerders van een kanaal de mogelijkheid deze te personaliseren. Zorg ervoor dat de uitstraling van het kanaal in lijn ligt met de corporate identity en dat het doel van het kanaal duidelijk is.  Defensie geeft het goede voorbeeld en laat op een sfeervolle manier zien wat de bedoeling is.


Verwijs in video’s naar de wervingswebsite

Een kandidaat die door het bekijken van een video geïnteresseerd is geraakt zal op zoek gaan naar de wervingswebsite. Plaats daarom een link in de video. Hiermee biedt je kandidaten de mogelijkheid zo snel mogelijk te solliciteren. Door kandidaten zo duidelijk en snel mogelijk naar de wervingswebsite te sturen haken ze minder snel af.
Coolblue geeft het goede voorbeeld. Bij de vacaturevideo voor een Teamleider is een link geplaatst naar de wervingswebsite.

 

Nog even in het kort

Video heeft veel invloed op de beleving van kandidaten op de website. Zorg ervoor dat video’s op de juiste plek staan, zodat ze relevant zijn tot het onderwerp van de pagina. De video’s zijn ook erg goed geschikt voor het delen via social media. Hierbij is het verstandig een link in de video te plaatsen die verwijst naar gerelateerde vacatures op de websitye. Wanneer de video interessant of leuk genoeg is zal de video gedeeld worden door volgers. Dit zorgt voor een goede verspreiding en komt ten goede aan de employer branding. Zorg er voor dat er op Youtube een apart recruitmentkanaal is met alle video’s. Hierdoor is alle informatie overzichtelijk gebundeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.