Logo
 • Nieuws
 • 14 maart 2024
 • Bron: SD Worx

Ruime meerderheid Nederlanders vindt pesten en intimidatie reden voor ontslag - Top 10 redenen en opvallende ontslagzaken

Een ongepaste speech op een bedrijfsfeest of het ‘stelen’ van een oud fietszadel uit een rommelhok. In het afgelopen jaar waren er diverse opvallende redenen waarom Nederlandse werknemers ontslagen werden. Begin dit jaar oordeelde de kantonrechter in Rotterdam nog dat een vakkenvuller van supermarktketen Dirk terecht ontslagen was. 

Beeld Ruime meerderheid Nederlanders vindt pesten en intimidatie reden voor ontslag - Top 10 redenen en opvallende ontslagzaken

Hij zou een vrouwelijke collega hebben lastiggevallen met seksueel getinte opmerkingen. Hij zou haar onder andere hebben aangesproken met ‘katje’, straattaal voor slet. Dit soort wangedrag is volgens een overgrote meerderheid (76%) van de Nederlanders een goede reden om een werknemer te ontslaan, blijkt uit onderzoek in opdracht van SD Worx onder 1000 Nederlanders.

Wangedrag

Vooral vrouwen (83%) vinden wangedrag vaker een geldige reden voor ontslag, terwijl 69 procent van de Nederlandse mannen dat vindt. Het onderzoek suggereert dat vrouwen over het algemeen meer situaties als reden voor ontslag beschouwen dan mannen.

Zo vindt 65 procent van de Nederlandse vrouwen een woede-uitbarsting waarbij iets vernield wordt een goede reden voor ontslag, tegenover iets meer dan de helft (53%) van de mannen. En een werknemer die onder de maat presteert mag volgens de helft van de vrouwen ontslagen worden, tegenover 39 procent van de mannen.

Top 10 redenen voor ontslag

 1. Frauderen met persoonlijk voordeel - 81%
 2. Gevoelige bedrijfsinformatie lekken - 77%
 3. Wangedrag op de werkplek zoals pesten, discriminatie en intimidatie - 76%
 4. Grote kantoorartikelen stelen (zoals een beeldscherm of stoel) - 75%
 5. Een woede-uitbarsting met vernieling - 59%
 6. Wangedrag vertonen tijdens een uitje met het werk (bijvoorbeeld dronkenschap, vechtpartij of ongewenste intimiteiten) - 55%
 7. Valse informatie op cv vermelden - 46%
 8. De werkprestaties zijn onder de maat - 44%
 9. Ziekmelding zonder ziek te zijn - 40%
 10. Kleine kantoorartikelen stelen (pen, notitieblok, post it’s) - 22%

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.