Logo
  • Nieuws
  • 5 december 2012
  • Mariel Hovemann

Ontslagen om sinterklaasgedicht

Nederlandse werknemers kunnen onder het mom van Sinterklaas een pittig of schofferend gedicht schrijven over hun werkgever of collega. Veel bedrijven vieren het jaarlijkse feest op kantoor, waarbij pittige uitspraken in een rijmpje worden verpakt. Juridisch dienstverlener JuroFoon waarschuwt echter dat dit onder de noemer ‘slecht werknemerschap’ of ‘belediging’ wel kan leiden tot sancties, in het uiterste geval ontslag.

Beeld Ontslagen om sinterklaasgedicht

De rechter kijkt altijd naar de omstandigheden waarin een opmerking of grap is gemaakt. “Bij een Sinterklaasgedicht is het aannemelijk dat de gevolgen niet zo zwaar zullen tellen, maar bij een verslechterde arbeidsrelatie kan dit wel de druppel zijn. Een werkgever kan zich beroepen op bijvoorbeeld slecht werknemerschap,” aldus jurist Michael Kruyswijk van JuroFoon. “De opmerking van een collega rond Sinterklaastijd; ‘Moet jij niet met Sinterklaas terug zijn in Spanje’, leidde vorig jaar tot een hoogoplopend arbeidsconflict waardoor de werkgever uiteindelijk een hoge ontslagvergoeding moest betalen. De werkneemster ervoer de vergelijking met Zwarte Piet als discriminatie.”

 

Bedreiging of belediging van de baas

Werknemers kunnen een misplaatste kantoorgrap uithalen door ‘voor de grap’ iets te ontvreemden of de baas te beledigen. Een poederbrief op het bureau van de baas en het uitmaken van de werkgever voor ‘Pilatus’ zijn praktijkvoorbeelden die hebben geleid tot ontslag van de werknemer. Kruyswijk: “Een grap kan erg ludiek zijn, maar met een serieuze ondertoon of een conflict dat al langer speelt is het niet verstandig al te scherp te zijn. Bij een onschuldige grap in een gedicht kan een werkgever echter weinig ondernemen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.