Logo
  • Nieuws
  • 6 maart 2013
  • Toine Al

Wanneer is een medewerker arbeidsgehandicapt?

Er is momenteel veel te doen rondom de quotumregeling waarmee mensen met een beperking aan betaald werk moeten worden geholpen. Werkgeversorganisaties zijn tegen, kennisinstituten twijfelen aan het effect. Wanneer wordt een werknemer precies aangemerkt als arbeidsgehandicapt?

Beeld Wanneer is een medewerker arbeidsgehandicapt?

Een arbeidshandicap kan zowel fysiek als mentaal en al dan niet zichtbaar zijn. Zichtbare beperkingen zijn uiteraard moeilijk te verbergen. De groep die dit betreft, wordt het meest belemmerd in het vinden van werk. CAP100 bemiddelt juist deze groep: mensen met een fysiek gebrek in de vorm van motorische belemmeringen aan ledematen dan wel het - inwendige - bewegingsapparaat bijvoorbeeld  als gevolg van aangeboren afwijkingen, spasmen, epilepsie et cetera.

Privacy


Onzichtbare beperkingen worden door veel arbeidsgehandicapten (vaak) liever verzwegen om hun loopbaankansen niet te schaden. De wet beschermt hun privacy; zij hoeven vragen hierover van de (toekomstige) werkgever niet te beantwoorden. Het is dus onmogelijk om per organisatie aan te geven hoeveel arbeidsgehandicapten er in dienst zijn.

CAP100


In Duitsland en Oostenrijk kunnen arbeidsgehandicapten zich vrijwillig laten registreren. Dat zou in NL een optie zijn, maar als dit op basis van vrijwilligheid gebeurt, is maar de vraag hoeveel je te weten komt. De 11 arbeidsgehandicapten die via CAP100 bij ABN AMRO zijn geplaatst zijn duidelijk als zodanig herkenbaar en vragen dus om aanpassing van de fysieke omgeving en van medewerkers. Overigens heeft hun aanwezigheid andere arbeidsgehandicapten binnen ABN AMRO ertoe gestimuleerd zichzelf als zodanig bekend te maken. Dit laat zien dat er nog wel een weg te gaan is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.