Logo
  • Nieuws
  • 18 maart 2008
  • Peter van den Hout

Zo vermijdt u hoge naheffingsaanslagen

Een goede loonadministratie is nu meer dan ooit van belang. Sinds 1 januari is het Wetsvoorstel fiscale rechtshandhaving in werking getreden. Daardoor zijn de regels verscherpt voor werknemers die niet zijn opgenomen in de loonadministratie. Dat meldt de Belastingdienst.

Beeld Zo vermijdt u hoge naheffingsaanslagen

Opvallend daarbij is de 6-maandenfictie in de Wet op de loonbelasting. Deze fictie geldt ook voor de sociale verzekeringspremies en de heffing van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. De 6-maandenfictie is van belang als blijkt dat een werknemer niet in de loonadministratie is opgenomen. Of als de werknemer wel in de loonadministratie is opgenomen, maar de werkgever niet, te laat, onjuist of onvolledig eerstedagsmelding heeft gedaan. De Belastingdienst gaat er in deze gevallen dan van uit dat de werknemer ten minste 6 maanden in dienst is bij de werkgever.

 

LET OP: Als de desbetreffende werknemer langer dan 6 maanden in dienst is, dan geldt deze langere termijn als uitgangspunt voor een mogelijke naheffingsaanslag. In dat geval moet de Belastingdienst bewijzen dat de werknemer langer in dienst is dan de fictieve termijn van 6 maanden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.