Logo
  • Nieuws
  • 15 januari 2024
  • Bron: Ministerie van SZW

Wettelijk minimumloon per 1 juli met 1,2 procent extra omhoog

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli 2024 met 1,2 procent omhoog en wordt daarnaast geïndexeerd. De spoedwet die daarvoor nodig is, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

Beeld Wettelijk minimumloon per 1 juli met 1,2 procent extra omhoog

De extra verhoging van het minimumloon komt voort uit een amendement van de Tweede Kamer. Hierdoor stijgt het minimumloon naar verwachting van € 13,27 per uur nu naar minimaal € 13,43 per uur vanaf 1 juli.

Halfjaarlijkse indexatie

Wat de verhoging van 1,2 procent per 1 juli precies in de portemonnee betekent, is nog niet bekend. Dat hangt af van de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon: elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen. In het voorjaar van 2024 worden de bedragen bekend gemaakt. Het hogere minimumloon werkt ook door in uitkeringen zoals de bijstand, AOW en UWV-uitkeringen.

Minimum-uurloon

Per 1 januari 2024 ging het wettelijk minimumloon ook omhoog, met 3,75 procent. Dit is het gevolg van de reguliere indexatie. Ook kent Nederland vanaf deze datum een minimumloon op uurbasis, in plaats van een minimumloon per maand. Dit pakt gunstig uit voor minimumloonverdieners met een langere werkweek dan 36 uur. Lees hier meer: Minimumloon omhoog en invoering uniform uurloon per 1 januari 2024 | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.