Logo
  • Nieuws
  • 14 december 2023
  • Bron: Intelligence Group

Verschil in uurtarieven bij zelfstandig professionals m/v verdwenen - Vrouwen ook succesvoller in verwerven nieuwe opdrachten

Het gat tussen de tarieven van mannen en vrouwen die werken als zelfstandig professional is gedicht. Er is geen significant verschil meer in uurtarief tussen mannen en vrouwen wanneer gecontroleerd wordt voor relevante (achtergrond)kenmerken zoals leeftijd, werkervaring, opleidingsniveau, vakgebied en aantal werkuren anno 2023. 

Beeld Verschil in uurtarieven bij zelfstandig professionals m/v verdwenen - Vrouwen ook succesvoller in verwerven nieuwe opdrachten

Dit blijkt uit de analyse 50.350 aangeboden mannen en vrouwen op opdrachten waar zowel een man als vrouw werd aangeboden, onderzoeksgegevens van ruim 4.000 zzp’ers van Intelligence Group en wordt bevestigd door data van het CBS.

De tariefontwikkeling is in onderstaand figuur per kwartaal weergegeven.

In de periode voor 2020 is er een sterk significant effect van geslacht op het uurtarief tussen 2018 en Q1-2020 is het uurtarief van vrouwen 14% lager. De trendbreuk lijkt precies samen te vallen met corona. Van een zeer significante relatie tussen geslacht en uurtarief, slaat dit om naar zeer insignificant. Anders gezegd; geslacht is geen verklaring meer voor verschillen in uurtarief tussen mannelijke en vrouwelijke zelfstandig professionals.

CBS laat hetzelfde patroon zien

Bij het CBS is geen data van uurtarieven beschikbaar, maar kun je wel nagaan wat het inkomen van zzp’ers is en dat afzetten tegen het gemiddeld aantal uren per jaar dat gewerkt wordt. Voor mannen en vrouwen levert dat onderstaande verschillen op in inkomen per gewerkt uur:Daarbij valt op dat 15 jaar geleden het verschil in tarief nog zo’n 25% was, maar dat dit sterk is gedaald in de laatste jaren en na covid nagenoeg geheel is verdwenen. De data van Intelligence Group bevestigen dit patroon, evenals de ruim 50.000 records van aangeboden en gematchte mannen en vrouwen.

'Gedurende en na covid is thuiswerken veel meer zelfsprekend geworden en geeft dat geen negatief onderhandelingseffect meer voor vrouwen'

“Een mogelijke verklaring waarom sinds covid de verschillen in uurtarief tussen mannen en vrouwen verdwijnen is thuiswerken. Voor covid was thuiswerken eerder een additionele voorwaarde waar vrouwen eerder gebruik van maakte en mogelijk een negatief effect had op uurtarieven. Gedurende en na covid is thuiswerken voor mannen en vrouwen veel meer zelfsprekend geworden en geeft dat geen negatief onderhandelingseffect meer voor vrouwen,” aldus Geert-Jan Waasdorp CEOI Intelligence Group.

“Verder valt op dat vrouwelijke zelfstandig professionals het beduidend beter doen in het verwerven van nieuwe opdrachten dan mannen. Het is derhalve aannemelijk dat het uurtarief van vrouwen aan terrein blijft winnen ten opzichte van mannen, waarbij de arbeidsmarktemancipatie van vrouwen als zzp’er en zelfstandig professional een feit is.”

Verder blijkt uit analyses van de analisten van Intelligence Group dat vrouwen die zonder bemiddelaar op zoek zijn naar een nieuwe opdracht daar significant succesvoller in zijn dan mannen en krijgen zelfs 0,22 euro per uur meer betaald dan mannen. Indien vrouwen ondersteund worden door een bureau is het succesratio tussen mannen en vrouwen nagenoeg gelijk (licht in het voordeel van vrouwen), al hebben mannen een net iets hoger gemiddeld tarief per uur (+2%).

Bronnen:

  • CBS
  • ITAM, Intelligence Group
  • Vast/flex data van Intelligence Group | HeadfirstGroup

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.