Logo
  • Nieuws
  • 27 november 2018
  • Bron: de Volkskrant

Salaris van je collega bepalen via een app?

Niet op basis van een loongebouw en periodieken, maar je collega's je salaris laten bepalen? Het gebeurt bij Keytoe, een bedrijf met 45 medewerkers in Maassluis dat is gespecialiseerd in marketing, ICT en organisatiepsychologie. Via de zelf ontwikkelde SentimentsApp stemmen collega's daar elke maand over elkaars loon. 

Beeld Salaris van je collega bepalen via een app?

Keytoe liet de hoogte van de lonen de laatste twee jaar al afhangen van het oordeel van een speciale salariscommissie, maar nu gaat het bedrijf een stap verder. In eerste instantie nog als proef, maar bij goede resultaten definitief. Collega's kunnen elkaar overigens ook een salarisverlaging geven. Als het bedrijf een slechte maand draait, slinkt ook de salarispot, zo is de redenering. In dat geval kan dit worden 'doorberekend' aan de medewerkers. Dit geeft een extra prikkel om de maand erna extra inspanningen te doen om nieuwe klanten binnen te halen, aldus Cedric Muchall, een van de twee oprichters.

Muchall heeft onlangs ontslag genomen als directeur van het bedrijf, omdat zijn aanwezigheid bij vergaderingen het machtsevenwicht te veel verstoorde. "Als je in een kamer zit met acht collega's en iedereen geeft zijn mening, dan merk je dat de mening van de directeur en aandeelhouder toch net iets zwaarder telt. Maar wij willen juist dat iedereen de baas is, dus heb ik besloten een stap terug te doen." Zijn collega's hebben hem overigens weer in dienst genomen, maar dan op een minder zware post.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.