Logo
  • Nieuws
  • 6 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Ontduiking van loonbelasting en premies is geen grap

Vandaag zijn twee eigenaren en de boekhouder van een uitzendbureau in Flevoland aangehouden die ervan worden verdacht voor ruim zeventig Poolse werknemers geen of te weinig loonbelasting en premies te hebben afgedragen. De aanhoudingen zijn onder leiding van het Openbaar Ministerie verricht door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst/Economische Controledienst (FIOD/ECD), zo meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Ontduiking van loonbelasting en premies is geen grap

De Polen waren via het uitzendbureau zogenaamd als zelfstandigen aan de slag terwijl zij in werkelijkheid in loondienst werkten. Op deze manier werd voor minimaal € 200.000 te weinig aan loonbelasting en premies afgedragen aan het UWV. De Poolse werknemers veronderstelden dat het uitzendbureau de belasting en premies wel afdroeg. Zij werkten via het uitzendbureau in de land- en bosbouw en de voedselbereiding.

 

Verhoudingsgewijs omvangrijke fraude

Er is sprake van ernstige fraude als de werkgever UWV bewust en met opzet heeft benadeeld. Daarnaast moet sprake zijn van verhoudingsgewijs omvangrijke fraude. De verhouding die wordt bedoeld, is de verhouding tussen de wel opgegeven premies en de niet opgegeven premies. UWV acht in ieder geval fraude aanwezig als:

  • het bedrag waarvoor de werkgever in overtreding is 20 procent of meer uitmaakt van het hoogste te verantwoorden premieloon; en
  • het bedrag waarvoor de werkgever in overtreding is meer bedraagt dan € 4.538.

 

UWV of Openbaar Ministerie?

Op ontduiking van belasting en premies staan terugvordering en boetes. Bij het doen van een inhoudelijke onjuiste of onvolledige loonopgave geldt:

 

 

Eerste overtreding

Tweede overtreding

Derde overtreding

Verzuimboete

5%

7,5%

7,5%

 

max. € 1.361,–

max. € 2.269,–

max. € 4.500,–

 

geen boete als geen premienadeel

 

 

Vergrijpboete

25%

37,5%

37,5%

 

geen maximum

geen maximum

geen maximum

 

Maar in de nieuwe regelgeving is bepaald dat als het Openbaar Ministerie is ingeschakeld, UWV geen boete mag opleggen zolang de betreffende gedraging van de werkgever door het Openbaar Ministerie wordt onderzocht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.