Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2008
  • Corona Smitskam

Leg te halen doelstellingen voor bonus tijdig vast

Als u uw medewerkers prestatiegerelateerde bonussen geeft, leg dan aan het begin van het kalenderjaar duidelijk vast welke doelstellingen de werknemer moet behalen om voor de bonus in aanmerking te komen. Een werkgever die dit naliet moet van het Hof in Den Bosch de werknemer alsnog zijn bonus uitkeren, ook al trok het bedrijf wegens oplopende verliezen de stekker uit het bedrijfsonderdeel waar deze werknemer verantwoordelijk voor was.

Beeld Leg te halen doelstellingen voor bonus tijdig vast

De werknemer trad in 2000 in dienst bij een bouwmaterialenbedrijf en kreeg als opdracht om een internetafdeling onder de naam Yellow Market op te zetten. Hij kan jaarlijks een bonus van 20 procent van zijn jaarsalaris verdienen als hij zijn doelen haalt. Er wordt afgesproken dat de bonus niet alleen gerelateerd is aan de behaalde omzet, maar ook aan het afdelingsbudget en bezoekersaantal. In 2002 en 2003 ontvangt de werknemer zijn bonus.

 

Begin 2004 heeft de financieel directeur diverse gesprekken met de werknemer omdat Yellow Market nog altijd verliesgevend is. Werknemer had zijn bonus in de voorgaande jaren behaald doordat hij kon meeliften op het succes van andere afdelingen. Daarom wil de financieel directeur de bonus puur omzetgerelateerd maken. De werknemer is het daar niet mee eens en geeft dat ook schriftelijk aan. De werkgever laat het verder op zijn beloop.

 

Meningsverschil

In augustus van dat jaar zijn de verliezen zo sterk opgelopen dat de werkgever de stekker uit Yellow Market trekt. In november wordt de medewerker op non-actief gesteld en verzoekt de werkgever de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werknemer eist uitbetaling van zijn bonus van 20 procent van zijn jaarsalaris over 2004. De zaak komt uiteindelijk bij het Hof ’s-Hertogenbosch terecht (15 januari 2008, LJN BC2184).

 

De rechter geeft de werknemer gelijk. De werkgever had de doelstellingen voor het nieuwe kalenderjaar tijdig moeten vaststellen. Ook als er een meningsverschil is over de doelen, moet de werkgever ze – desnoods zonder instemming van de werknemer – vaststellen. In dit geval had de werkgever de zaak op zijn beloop gelaten, zodat de bonusregeling van 2003 als uitgangspunt geldt.

 

TIP: Leg aan het begin van het kalenderjaar vast welke doelstellingen de werknemer moet behalen om voor de jaarlijkse bonus in aanmerking te komen, desnoods zonder instemming van de werknemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.