Logo
  • Nieuws
  • 13 maart 2024
  • Bron: Business Insider

Slechts iets meer dan een derde van de bedrijven schoolt medewerkers bij in AI. Terwijl merendeel werknemers dit graag wil

Het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven schoolt het eigen personeel niet bij op het gebied van AI. Dat blijkt uit een enquête van LinkedIn onder 108 hogere managers bij Nederlandse bedrijven. Dit terwijl de verwachting is dat de techniek wereldwijd de aard van 300 miljoen banen kan veranderen. Een deel daarvan zou zelfs kunnen verdwijnen. Uit een separaat onderzoek onder ruim 1.000 gespecialiseerde werknemers blijkt dan ook dat zij om scholing staan te springen.

Beeld Slechts iets meer dan een derde van de bedrijven schoolt medewerkers bij in AI. Terwijl merendeel werknemers dit graag wil

Liefst zeven op de tien Nederlandse werknemers denken dat scholing in ai hen zal helpen bij hun carrière. Acht op de tien gebruiken graag AI bij hun eigen werkzaamheden.

Kenniskloof op werkvloer

Driekwart van de Nederlandse recruitmentmanagers verwacht dat de kloof in vaardigheden tussen medewerkers de komende vijf jaar groeit zo blijkt uit een derde enquête van LinkedIn onder 250 Nederlandse recruitmentmanagers.

Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarktkrapte onverminderd groot. In het vierde kwartaal van 2023 stonden er tegenover elke honderd werklozen 114 vacatures open, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Liefst 95 procent van de ondervraagde hogere managers is bang dit jaar personeel te verliezen, blijkt uit het onderzoek van LinkedIn. Een toename in het personeelsverloop voorziet ook meer dan de helft van de Nederlandse recruimentmanagers voor 2024.

Doorgroeimogelijkheden aanbieden

Door doorgroeimogelijkheden aan te bieden hopen managers talent aan boord te houden. Hierin worden ze wel tegengewerkt: zo'n vier op de tien hoge managers merkt in de praktijk dat managers de doorstroming van mensen uit hun team tegenhouden, oftewel ze doen aan 'talent hoarding'. Bovendien geven drie op de tien hoge managers aan dat werknemers in hun bedrijf soms niet eens op de hoogte zijn van de doorgroeimogelijkheden.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.