Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2022
  • Bron: Visma | Raet

Overheid blijft achter op digitalisering door vergrijzing

Bijna 1 op de 3 ambtenaren ervaart een kennisgat binnen hun organisatie. Dit door de vergrijzing die in deze sector meer speelt dan in andere sectoren. En doordat kennis over laatste ontwikkelingen bijspijkeren bij één op de vijf overheidsorganisaties niet gebruikelijk is.

Beeld Overheid blijft achter op digitalisering door vergrijzing

Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 900 werkenden in de overheid. Het onderzoek is aanvullend op het jaarlijkse HR-benchmark onderzoek van Visma | Raet, waarbij 983 werkenden zijn ondervraagd.

Het waargenomen kennisgat is een gevolg van de grote vergrijzing die speelt in deze sector: op dit moment is ruim de helft (54%) van de medewerkers in de overheidssector 45 jaar of ouder. Ter vergelijking: in andere sectoren ligt dit op 45 procent.

Binnen drie jaar nieuwe (IT-)competenties nodig

Als kennis in de organisatie niet binnenkomt via nieuw talent, moet er gewerkt worden aan het kennisniveau van de huidige werknemers. Echter gebeurt dit niet overal: bij één op de vijf overheidsorganisaties is het namelijk ongebruikelijk om kennis over de laatste ontwikkelingen te leren via bijscholing.

Dat is kwalijk, maar extra problematisch omdat maar liefst een derde (31%) van de medewerkers en HR-professionals binnen de overheid verwacht dat binnen drie jaar de benodigde competenties in hun organisatie zullen veranderen. Met name data-analysevaardigheden (40%) en verstand van technologie (44%) zijn competenties die medewerkers en HR-professionals binnen de overheidssector verwachten keihard nodig te gaan hebben. In andere sectoren zijn die competenties ook nodig, maar in mindere mate: gemiddeld respectievelijk 30 en 39 procent.

Overheid blijft achter op digitalisering door vergrijzing

Komende jaren moet er dus gewerkt worden aan de IT-gerelateerde competenties binnen overheidsinstellingen. Maar ook nu zijn er al uitdagingen op dat gebied. Zo zegt maar liefst een kwart (25%) van de ambtenaren dat hun organisatie minder snel digitaliseert door de vergrijzing.

Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet: “Het is altijd belangrijk om een goede mix van young professionals en ervaren krachten binnen de organisatie te hebben. Dit zorgt ervoor dat aanwezige kennis geborgd blijft en er een continue stroom aan nieuwe kennis en vaardigheden binnenkomt. Zo combineer je het beste van twee werelden. Uit de resultaten van ons HR Benchmark onderzoek blijkt duidelijk dat overheidsinstanties er moeite mee hebben om de jongste generatie op de arbeidsmarkt aan te trekken."

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.