Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2021
  • Redactie HR Tech Review

De 2021 voorspellingen voor HR Tech

Met een corona crisis die al ruim 9 maanden duurt zou je verwachten dat we in 2021 een aantal structurele veranderingen gaan zien in de wereld van werk. HR Tech Review heeft de voorspellingen op HR Tech-gebied van een aantal bekende goeroes en van de leden van de #HRTech Review community op een rij gezet.

Beeld De 2021 voorspellingen voor HR Tech

Vijf lessen voor 2021 van Josh Bersin: Luisteren naar medewerkers

Werelds bekendste HR Tech-goeroe Josh Bersin doet niet zozeer voorspellingen, maar kijkt liever naar de lessen uit 2020 die we in 2021 kunnen toepassen. Na nederigheid ten opzichte van een machtig virus staat luisteren naar medewerkers voorop om vervolgens meer mens-gericht leiderschap toe te passen. De belangrijkste tech term wordt voor Bersin nog meer de Employee Experience (EX), iets wat de volgende goeroe, Sullivan, juist al afschrijft. Juist partijen die goed zijn in B2C UX, User Experience, zullen meer en meer het HR domein EX gaan overnemen volgens Bersin.

Verrassende TM voorspellingen van dr. John Sullivan: De dood van corporate learning

Deze bekende Amerikaanse HR goeroe doet 10 verrassende talentmanagement voorspellingen. Door corona is 'leren' heel snel veranderd in 'self-learning' met een focus op productiviteit, in het thuiswerken. De corporate learning programma's gaan hieronder leiden omdat ze weinig waarde toevoegden in deze crisissituatie. Ook voorspelt Sullivan dat performance management veel persoonlijker wordt met een focus op individuele doelen, ook weer omdat veel meer maatwerk nodig is op hoe mensen thuis productief kunnen werken. Deze en de andere 8 voorspellingen lees je op zijn blog.

De 11 HR Trends voor 2021 door Tom Haak, nummer 3: Goodbye HR Business Partner

Ook een internationaal bekende HR-goeroe uit Nederland, Tom Haak, publiceerde een tijdje terug al zijn voorspellingen voor 2021, niet 10, maar 11 deze keer. Een aantal voorspellingen zijn organisatie breed over leiderschap en mensen (welzijn of 'anti-fragile' zijn nieuwe modetermen voor 2021). Een aantal zijn voor HR zelf, zoals nummer 3, het einde van de HR Business Partner rol, die na al die jaren nog steeds 80-90% operationeel is en niet tactisch, laat staan strategisch.

Op het gebied van echte #HRTech vinden we deze 3 voorspellingen:

6: Skill mapping: looking for adjacent skills
9: Digital tracking/ The return of Big Brother
10: VR breakthrough

Maar uiteraard zitten ook onder een aantal andere voorspellingen technische mogelijkheden, zoals rond nudging en het hybride kantoor.

Lees alle 11 voorspellingen voor 2021 van Tom Haak.

Robotisering neemt een vlucht: focus op waar HR echt waarde toevoegt


Wat 2020 ons in ieder geval heeft gebracht is een extreme versnelling op de digitalisering van ons werk. Nog nooit werkten we zoveel op afstand, via digitale tools samen. We ontvangen nu al veel vragen van topmanagement van diverse organisaties over hoe HR hier optimaal aan kan bijdragen. Welke keuzes maken we daarin? Hoe kunnen we verder automatiseren en waar ligt onze toegevoegde waarde? Door deze versnelling verwacht ik dat verdere automatisering door middel van robotisering en AI een vlucht zal nemen om saaie, simpele en standaard (HR) taken uit te voeren. De rol van HR zal nog meer liggen op het zorgen voor een gemeenschappelijke organisatie cultuur, een (digitale) employee experience en het welzijn van medewerkers.

Ewold Drent, Kirkman Company

HR-trends voor 2021: wat zakelijke leiders kunnen verwachten na een turbulent jaar

Als 2020 ons iets heeft geleerd, is het dat je de toekomst niet kunt voorspellen ... maar het is altijd leuk om te proberen! Nu we 2021 ingaan, verwachten Cornerstone-experts onder andere deze trends:

  • HR, maak kennis met AI, uw nieuwe zakenpartner
  • Mensen zullen meer eigenaar worden van hun vaardigheden
  • We zullen empathie oefenen in een virtuele wereld
  • Er zal geen tolerantie zijn voor een gebrek aan transparantie

Lees meer over deze en andere trends voor volgend jaar op het Cornerstone blog.

Interne mobiliteit vervangt een deel van de inhuur van externen

Bij de meeste organisaties is interne mobiliteit een ondergesneeuwd begrip. We hebben het er wel over, maar niemand doet het goed. Het nutteloze rondje langs de interne vacature website en managers die hun teamleden niet los willen laten. Corona heeft bewezen dat het zo niet langer kan en de opkomst van Talent Marketplace tooling biedt ook de techniek om het anders te doen.
Deze hernieuwde bron van resources gaat inhurende managers een goed alternatief bieden voor het inhuren van een externe van buiten, met snellere onboarding en waarschijnlijk lagere kosten. Ook houden organisaties zo kostbare kennis meer in huis nadat projecten zijn afgelopen. Een nieuwe dynamiek binnen het concept Total Talent Acquisition.

Mark van Assema, oprichter en community manager HRTech Review

 

Lees de 9 andere voorspellingen via HR Tech Review

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.