Logo
  • Nieuws
  • 18 juli 2023
  • Bron: Business Insider

ChatGPT: werknemers gebruiken het massaal - Bijna geen controle op plagiaat

Liefst één op de drie werknemers maakt zakelijk gebruik van ChatGPT. Daarbij controleren ze niet altijd op plagiaat. Ook zijn werkgevers niet altijd op de hoogte zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Beeld ChatGPT: werknemers gebruiken het massaal - Bijna geen controle op plagiaat

Medewerkers blijken ChatGPT het vaakst te gebruiken voor het schrijven van marketingteksten, e-mails en om te brainstormen. Van de werknemers die nog niet gebruikmaken van ChatGPT, wil een derde dit wel gaan doen.

Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1.000 werkende Nederlanders door PanelWizard, in opdracht van freelanceplatform voor copywriters Contentoo.

Geen toestemming gevraagd  voor gebruik ChatGPT

Twee derde van de werknemers die gebruikmaakt van de AI-dienst vraagt echter geen toestemming aan de werkgever. En dat terwijl er risico’s kleven aan het gebruik van ChatGPT. Zo kloppen feiten niet altijd en ligt plagiaat op de loer.

Bovendien is het voor bedrijven gevaarlijk om gevoelige bedrijfsdata te delen met het algoritme van ChatGPT, vanwege het risico dat de dienst die data mee kan nemen in toekomstige antwoorden aan gebruikers. Hierdoor kunnen bedrijfsdata op straat komen te liggen. Concerns als Apple, Samsung en diverse banken stelden daarom al een verbod op het gebruik van de dienst in voor hun personeel.

Lees verder

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.