Logo
  • Nieuws
  • 17 oktober 2023
  • Bron: Business Insider

Aantal vacatures met vermelding AI in 2 jaar tijd bijna verdubbeld - 6 op 10 HR-managers al bezig met AI-trainingen voor werknemers

Kunstmatige intelligentie is populair op de wereldwijde banenmarkt, bij zowel werkgevers als werkzoekenden. Het aantal vacatures op LinkedIn waarin artificial intelligence wordt genoemd, is in twee jaar tijd nagenoeg verdubbeld. En werkzoekenden reageren 34 procent vaker op een AI-gerelateerde baan dan op een reguliere positie zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.

Beeld Aantal vacatures met vermelding AI in 2 jaar tijd bijna verdubbeld - 6 op 10 HR-managers al bezig met AI-trainingen voor werknemers

De sociale netwerksite keek naar het aantal betaalde banen in de 24 maanden tot en met juli dit jaar in tien landen, waaronder Nederland, Turkije en China. Daarnaast spraken onderzoekers van consultancybureau Censuswide in opdracht van LinkedIn met bijna 30.000 professionals uit verscheidene landen zo meldt Business Insider.

'HR-managers spelen de komende jaren een belangrijke rol, omdat zij toezien op de werving van personeel dat met AI kan werken'

Acht op de tien Nederlandse werknemers zijn enthousiast over AI. En bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47 procent) geeft aan meer te willen leren over AI. 

De vaardigheden die werknemers nodig hebben voor hun werk zullen tegen 2030 met minstens 65 procent zijn veranderd door AI zo verwachten de onderzoekers. Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek afgelopen zomer al dat een kwart van de banen het risico loopt vervangen te worden door AI.

De onderzoekers spraken met bijna 1.400 HR-managers voor het onderzoek. Negen op de tien van hen bevestigen dat zij het afgelopen jaar een meer strategische rol hebben gekregen. Ruim zes op de tien HR-managers stellen al bezig te zijn met AI-trainingen voor werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.