Logo
  • Nieuws
  • 24 november 2010
  • Dagmar Hendriks

Meten en analyseren van HR-gegevens nog onder de maat

Het meten en analyseren van HR-data neemt in belang toe. Analyses tillen het HR-beleid naar een hoger plan, versterken de HR-functie en resulteren in een grotere effectiviteit en efficiëntie van de organisatie. In Nederland worden HR analytics echter nog maar weinig gebruikt.

Beeld Meten en analyseren van HR-gegevens nog onder de maat

Dit blijkt uit een onderzoek van P&O actueel en iNostix naar de stand van zaken rondom HR analytics. Dat analyses belangrijk zijn, beseffen HR-professionals maar al te goed, maar tegelijkertijd weten ze niet precies hoe eraan te beginnen. HR merkt zelf dat er een gebrek aan de juiste expertise, budget, inzicht, technologie en managementondersteuning is.

 

Geen budget

84 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze de bijdrage van HR duidelijk wil kunnen meten. Maar liefst 90 procent van de HR-professionals geeft aan dat er niet of nauwelijks wordt gemeten. Een deel van de respondenten, 11 procent, geeft aan dat er nauwelijks budget beschikbaar is om metingen te doen, dan wel HR analytics toe te passen.

 

Volgens Luk Smeyers van iNostix worden er op dit moment zeker wel zaken gemeten. “Het gaat dan om zaken als verzuim, verloop, de kosten van werving en medewerkertevredenheid. Maar het meten van de businessimpact van HR-investeringen – HR analytics dus – is niet aan de orde.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.