Logo
  • Nieuws
  • 9 augustus 2010
  • Peter van den Hout

HR stuurt nog te weinig op bedrijfsresultaten

Het gebruik en meten van prestatieindicatoren is nog niet erg ingeburgerd op HR-afdelingen. Zelfs bij de meest gebruikte indicator verzuim gebeurt dit maar bij 20 procent van de  organisaties op maandelijkse basis. De indicatoren winst en omzet worden zelfs door minder dan de helft van de HR-verantwoordelijken gebruikt.

Beeld HR stuurt nog te weinig op bedrijfsresultaten

Dit blijkt uit het HR-transformatie onderzoek van Berenschot. Naast arbo & verzuim (96%) worden met name medewerkersmotivatie (88%), tevredenheid over werk en werkgever (86%) gebruikt als prestatieindicatoren door HR. Het valt op dat er maar bij een beperkt aantal HR-organisaties op maandelijkse basis wordt gemeten. Dit komt doordat de huidige HR-systemen vaak moeilijk stuurinformatie genereren, aangezien die informatie onvoldoende beschikbaar is of tijdrovend handwerk vereist. Ook lijkt het erop dat veel HR-organisaties nog onvoldoende resultaatgericht werken.

Meetbaar maken

Bij het professionaliseren van HR hoort het meetbaar maken van resultaten en de sturing hierop. Enerzijds om meer focus in HR-activiteiten aan te brengen, anderzijds om aan te tonen wat de toegevoegde waarde is van HR-inspanningen. Het huidige gebruik van prestatieindicatoren laat zien dat het HR steeds beter lukt om op HR-resultaten zoals verzuim en tevredenheid van medewerkers te sturen, maar dat er maar beperkt wordt gestuurd op de dingen die essentieel zijn voor de business, namelijk omzet, winst en duurzaam concurrentievoordeel.

Toegevoegde waarde van HR

De relatie tussen HR-activiteiten en deze organisatiedoelen is moeilijker te leggen, maar het is wel essentieel voor HR om de vertaalslag te maken van HR-uitkomsten naar organisatieresultaten. Door dit te doen leert HR op welke terreinen zij toegevoegde waarde levert aan de organisatiestrategie, en kan HR zich meer toeleggen op die activiteiten die het meeste bijdragen aan het succes van de organisatie.

Download gratis whitepaper HR-transformatie

Aan het HR-transformatie onderzoek van Berenschot deden dit jaar voorjaar 48 organisaties mee. In het onderzoek is gekeken naar de organisatieinrichting van HR, de HR-doelstellingen en –knelpunten, het gebruik van prestatieindicatoren, communicatiekanalen en HR ICT-systemen. Download nu de whitepaper HR-transformatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.