Logo
  • Blog
  • 28 maart 2019

Hoe kun je binnen HR samenwerken met AI?

Hoe kan het medewerkers helpen om beter en sneller aanbod over leren en ontwikkelen te ontvangen? Hoe kan het ervoor zorgen dat de juiste vacature, op het juiste moment, bij de juiste persoon komt? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we medewerkers niet meer met informatie overladen die niet relevant is?

AI is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Het is al flink in ons dagelijks leven ingeburgerd, denk aan zoekmachines, spamfilters of robotstofzuigers. Het wordt ook ingezet bij gezichts- en stemherkenning, het signaleren van patronen en het doen van onderzoek. In de toekomst kan AI los van de mens bestaan. Het klinkt nog als sciencefiction, toch komt het dichterbij. Binnen ons HR-vakgebied komen helaas op dit moment vooral negatieve berichten hierover in het nieuws. Over bijvoorbeeld dat een algoritme kandidaten bevooroordeeld als het ingezet wordt voor recruitment.

We leven in mijn ogen in een fantastische periode waar we aan de start staan van al deze ontwikkelingen. Oók binnen HR. Dat betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van deze nieuwe processen. Wij kopen immers in, of kunnen weten hoe medewerkers het ervaren, of wij bepalen misschien zelfs wat er in een algoritme komt.
Wij moeten dus weten hoe we transparant kunnen zijn naar medewerkers toe, hoe we bias kunnen voorkomen, hoe we continu kunnen controleren of een algoritme nog de zaken doet die wij voor ogen hebben voor onze medewerkers en organisatie. Dat is wat medewerkers van ons verwachten als HR én als werkgever! Wij moeten vertrouwen kunnen bieden. Meer dan commerciële partijen die op dit moment in opspraak komen door misbruik van persoonlijke data.

Samenwerken

Zoek bijvoorbeeld je collega’s op van risk, compliance, privacy en ethiek. Zij kunnen mét jou bepalen waar de grenzen liggen, hoe je kan zorgen dat de medewerkers regie houden over hun eigen data en waar jullie als organisatie mee kunnen starten. Het belangrijkste hierin is kennis delen. Niet alleen bij je eigen organisatie, maar bij heel (BV) Nederland. Rabobank reageerde daarom enthousiast op het initiatief van AI for Good, ICAI en Elephant Road om mét elkaar een Nationale AI-cursus op te zetten voor iedereen in Nederland. De app is gratis te downloaden: www.ai-cursus.nl. Bij elke module kan je je afvragen wat de doorvertaling is naar HR. Hoe kan het jou in je vak helpen om meer medewerkers sneller te bereiken? Minder medewerkers te overladen met irrelevante informatie? Met wie kun je gaan samenwerken in de organisatie die je nu nog niet kent kwaliteit en transparantie te kunnen garanderen?

AI binnen HR staat nog in de kinderschoenen. En neemt in raptempo een plek in. Dat betekent dat de huidige HR-medewerker een grote rol gaat spelen in de invoering van AI. Wij zijn de designers van de toekomst. Laat het niet over aan je IT-collega, maar zorg er voor dat jullie in gezamenlijkheid de juiste keuzes maken voor een betere toekomst van iedereen!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.