Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2019
  • Bron: Berenschot

Besteedt u voldoende aan opleidingen?

Het opleidingsbudget blijkt een goede maatstaf voor de effectiviteit van uw HR-functie. Weet u wat de samenhang tussen opleiden en de dynamiek in uw organisatie is?

Beeld Besteedt u voldoende aan opleidingen?

Hoe lager het budget, hoe hoger de uitstroom. En omgekeerd; hoe hoger het opleidingsbudget, hoe lager de uitstroom. Dit blijkt uit de meeste recente versie van het onderzoek 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement' van Berenschot in samenwerking met HR Strategie. Een relevant gegeven nu er sprake is van een dusdanige 'war for talent' dat bedrijven zich geremd weten in hun groei door een tekort aan gekwalificeerd personeel.

De HR-fte-ratio drukt uit hoeveel medewerkers in de organisatie bediend worden door één fte (van 40 uur) in de HR-functie. De HR-fte ratio hangt negatief samen met besteden van het opleidingsbudget; hoe hoger de bedieningsratio, hoe minder van het budget per medewerker benut wordt.

Verder blijkt dat organisaties met een lagere interne doorstroming (promotie) zich kenmerken  door een hoger ziekteverzuim.

Wilt u weten hoe uw eigen opleidingsbudget zich verhoudt tot uw sector of organisatiegrootte? Bestel dan de online benchmarktool Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.