Logo
  • Achtergrond
  • 27 februari 2019
  • Redactie HR Praktijk

HR Analytics bij Alliander: voorbeelden van kleine analyses met veel impact

Om HR Analytics optimaal te laten landen moet je focussen op kleine projecten die de waarde van analyse snel zichtbaar maken aldus Thijs Boersen, Business Analist HR Analytics bij Alliander. Hij deelt enkele voorbeelden die binnen Alliander veel impact hebben gehad.
Beeld HR Analytics bij Alliander: voorbeelden van kleine analyses met veel impact

Een kleine vier jaar geleden startten Thijs Boersen en een collega met HR Analytics bij netwerkbedrijf Alliander. Hij is momenteel de enige professional op dit domein, maar werkt wel veel samen met analisten op andere afdelingen, vertelt hij: “Weinig zaken zijn zo belangrijk voor het functioneren van onze samenleving als data. Alliander maakt veel werk van data en analyses. Voor onze rol in de energietransitie is de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van data van groot belang. Veel mensen staan er niet bij stil, maar zonder data kunnen wij ons werk niet uitvoeren en zouden alle processen stil komen te liggen. Dat geldt dus ook voor HR-data. Afgelopen jaren hebben we flinke stappen gezet om HR Analytics naar een hoger niveau te brengen. HR Analytics heeft echt een ontwikkeling doorgemaakt en het past helemaal in onze HRM-organisatie die innovatief en vooruitstrevend is.”

Boersen ging voor die ontwikkeling op zoek naar ambassadeurs, die de anderen konden meenemen. “Er zijn bij iedere vernieuwing early adopters die de voordelen van de nieuwe situatie direct benutten. Ik heb in het begin geprobeerd erg aan te sluiten bij deze groep. Met hen kon ik ook meer complexe analyses uitvoeren. Voor de grote groep waarbij de vraag in eerste instantie meer opgewekt moest worden, focuste ik vooral op eenvoudige analyses die toch veel waarde hebben voor de organisatie. Eenvoudige dingen kunnen ook heel vernieuwend zijn binnen HR Analytics.”

Mooie cases

Zo zijn we op mooie analytics-cases gekomen. Een voorbeeld is een onderzoek naar de relatie tussen het aantal incidenten dat er in werktijd plaatsvindt en algemene medewerker-gegevens. Je ziet dat er meer incidenten optreden als monteurs langer werken. Als je dat kunt aantonen, wordt het nog belangrijker om aan de arbeidstijdenwet te voldoen. Ook valt op dat bedrijfsblindheid van de zeer ervaren monteur geen probleem blijkt te zijn. Iets wat zowel leidinggevenden als veiligheidsspecialisten wel in hun hoofd hadden.”

Een ander voorbeeld is het onderzoek naar trends in de doorstroom van medewerkers. Als je weet welke medewerkers minder snel doorgroeien kan je daar wat aan doen. HR analytics kunnen echt bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van al onze medewerkers. Dat is van groot belang voor de ontwikkeling van onze eigen mensen én onze organisatie.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.