Logo
 • Nieuws
 • 18 juli 2016
 • Peter van den Hout

10 trends voor de werkplek van morgen

Welke trends zijn de komende jaren van invloed op de werkplek? Wat zijn de voordelen voor de medewerker? En wat zijn de keerzijden van deze ontwikkelingen?

Beeld 10 trends voor de werkplek van morgen

Fujitsu UK & Ireland inventariseerde de trends die de werkplek beïnvloeden, die overigens niet alleen van technologische maar ook van demografische aard zijn. De 10 trends op een rij:

 1. Vijf generaties op de werkvloer
  De komende tien jaar zal de werkvloer worden bevolkt door maar liefst vijf verschillende generaties, omdat werknemers langer moeten doorwerken. Dit heeft grote impact op de organisatiecultuur en interactie tussen medewerkers.
 2. Vier tot zes devices per persoon
  Tegen 2020 hebben mensen vier tot zes digitale devices tot hun beschikking (per persoon). Het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner verwacht de komende jaren een nog sterkere verspreiding en diversiteit van deze devices.
 3. Gezondheid van werknemers wordt gemonitord
  Volgens Gartner zullen in 2018 wereldwijd 2 miljoen werknemers zijn uitgerust met health & fitness tracking devices. Gezondheid op de werkplek wordt een steeds grotere prioriteit voor werkgevers.
 4. Virtual reality wordt mainstream
  Toepassing van virtual reality zal binnen tien jaar de gewoonste zaak van de wereld zijn en vooral worden gebruikt voor vergaderingen en conferenties.
 5. Enorme expansie Internet of Things
  De komende twee jaar zullen naar verwachting 22 miljard apparaten worden verbonden via de Internet of Things (IoT), zo voorspelt marktonderzoeker IDC. Tegelijkertijd zullen zo'n 200.000 nieuwe apps en services worden ontwikkeld.
 6. Vijf miljoen banen op de tocht
  Door automatisering en robotisering zullen tegen 2020 wereldwijd netto zo'n vijf miljoen banen verloren zijn gegaan, is de voorspelling van het World Economic Forum.
 7. Steeds meer cyberaanvallen
  IDC denkt dat binnen twee jaar maar liefst tweederde van alle organisaties te maken hebben gekregen met aanvallen op hun IT-systemen. Data security wordt bovendien bemoeilijkt door de toename van aparaten die via IoT met elkaar zijn verbonden.
 8. Mobiel wordt de standaard
  In 2020 zal zeker 60 procent van de business processen geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik, aldus Gartner. Applicaties en services zijn dan voor het grootste deel anytime, anywhere beschikbaar.
 9. Servicedesk is alomtegenwoordig
  Servicedesks van organisaties krijgen in toenemende mate de functie van centrale balie of loket, met klantgerichte ondersteuning en groot gebruiksgemak.
 10. Automatische vertalingen
  Tools die vragen en antwoorden automatisch vertalen worden straks de norm, waardoor culturele en taalkundige barrières worden geslecht.

In onderstaande video vertelt Jim Stolze, dagvoorzitter van Tomorrow@work 2016, wat de werkplek van morgen voor u betekent.

Video van De werkomgeving van de toekomst

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.