Logo
  • Nieuws
  • 31 mei 2018

Met deze employee benefits bent u aantrekkelijk voor millennials

In een krapper wordende arbeidsmarkt is het steeds moeilijker voor werkgevers om geschikte nieuwe medewerkers te vinden. Met welke employee benefits bent u aantrekkelijk voor millennials? En wat betekent dit voor uw wagenparkbeheer en mobiliteitsbeleid?

Beeld Met deze employee benefits bent u aantrekkelijk voor millennials

“Het aandeel millennials in het bezit van een rijbewijs is een stuk lager dan hun leeftijdgenoten tien tot vijftien jaar geleden,” legt Arjos Bot van mobiliteitsaanbieder Arval uit. “Zij halen hun status uit heel andere dingen dan bijvoorbeeld een leaseauto. Daarnaast staat duurzaamheid bij deze groep hoog in het vaandel.”

Bot pleit dan ook voor flexibele mobiliteitsregelingen voor deze groep. “Als werkgever moet je dit faciliteren door een mix aan te bieden; bijvoorbeeld naast een deelauto, een fiets en een OV-kaart. Een goede oplossing is dan een mobiliteitsbudget, waardoor je medewerkers een mooi pakket kunt aanbieden en tegelijkertijd grip houdt op de kosten. Vergeet ook niet om een mobiliteitsregeling te kiezen die goed aansluit bij waar je als werkgever voor staat, want daar is de huidige generatie extra gevoelig voor.”

Alleen nog maar elektrisch rijden?

Welke trends ziet Bot momenteel op het gebied van leasen? “Met name de grotere ondernemingen leggen steeds meer nadruk op de veiligheid van hun medewerkers. Zaken als telefoneren tijdens het rijden worden steeds vaker afgeraden. En het leasen van diesels zit – al dan niet terecht – in de negatieve hoek. De restwaarde van diesel personenauto’s is de laatste tijd flink afgenomen. Het omslagpunt om voor een diesel te kiezen ligt een stuk hoger dan voorheen, zo rond de 50.000 kilometer per jaar.”

Aangezien er geen fiscale voordelen meer zijn voor hybrides, is het leasen daarvan nagenoeg tot stilstand gekomen. Wel constateert Bot een toename van bedrijven die hun medewerkers alleen nog maar elektrisch rijden aanbieden. “Over een paar jaar bieden alle grote merken elektrische modellen aan, dus dan verwacht ik een aanzienlijke stijging van het aandeel elektrisch binnen leasing.”

Luister naar podcasts (in de file)

Bot heeft nog een aantal tips voor werkgevers die leaseauto’s aanbieden en de kosten daarvan willen terugdringen. “Zorg voor inzicht bij je medewerkers, want dat leidt tot bewustzijn. Laat zien dat medewerkers zelf invloed kunnen uitoefenen op hun mobiliteitskosten. Vanuit Arval kunnen wij bijvoorbeeld rapportcijfers geven aan leaserijders op basis van hun brandstofverbruik, CO2-uitstoot en gereden schade. Je kunt hier als werkgever een financiële prikkel aan koppelen: hoe hoger het rapportcijfer, hoe hoger de beloning voor de betreffende medewerker.”

Bent u vaak onderweg en wilt u nog meer concrete handvatten voor een slimmer leasebeleid? Luister dan iedere week naar de nieuwe podcast van Arjos Bot en Elske van de Fliert van Zero-E, die organisaties helpt met groener, schoner en slimmer rijden. Meer info op: www.arval.nl/slimleasen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.