Logo
  • Nieuws
  • 13 januari 2022

Initiatieven rond mentale gezondheid en welzijn werknemers bij 14% een prioriteit voor HR

Hoewel de coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op het mentale en fysieke welzijn van mensen, hebben nog niet veel bedrijven hun personeelsaanpak daarop aangepast. Slechts 14 procent van de HR-beslissers is van mening dat initiatieven op het gebied van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers de komende 12 maanden een topprioriteit heeft voor HR. Slechts 12% zegt dat initiatieven rond de bedrijfscultuur prioriteit hebben.

Beeld Initiatieven rond mentale gezondheid en welzijn werknemers bij 14% een prioriteit voor HR

Dit blijkt uit recent onderzoek door HR-softwareleverancier Personio. 

Discrepantie prioriteiten werknemers en werkgevers

Deze cijfers staan in schril contrast met de mening van werknemers – die benadrukken juist dat ze het heel belangrijk vinden dat ze zich gelukkig en gezond voelen op het werk. Voor ruim vier op de tien (43%) Nederlandse werknemers is een goede werk/privé-balans een prioriteit. Voor 39 procent is een goede arbeidscultuur een prioriteit. Deze cijfers wijzen op een duidelijke en zorgelijke discrepantie tussen de prioriteiten van werknemers en werkgevers.

Het onderzoek benadrukt ook dat het welzijn van werknemers en de bedrijfscultuur belangrijk zijn voor de productiviteit en om talent te behouden. Maar liefst 34 procent van de Nederlandse werknemers zegt dat een verslechtering van de werk/privé-balans een reden zou zijn een andere baan te zoen als dat in de komende 12 maanden zou gebeuren. Voor 11 procent is een verslechtering van de arbeidscultuur een reden om te vertrekken.

Productiviteit

Kijkend naar de productiviteit, geeft 78% van de werknemers aan dat een goede arbeidscultuur hen helpt om productiever te zijn. Daarentegen noemen ze een lage motivatie en moreel (20%), ‘zoom-vermoeidheid’ (19%) en slechte communicatie met collega’s (18%) als de drie belangrijkste factoren die hun productiviteit negatief beïnvloeden.

 

Met HR-software voor het MKB automatiseert en vereenvoudigt Personio jouw HR-taken. Zodat je tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: mensen!
Bezoek de website of boek een online demo!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.