Logo
  • Blog
  • 19 april 2021

Het Huis van Werkvermogen voor een modern inzetbaarheidsbeleid

Werkvermogen is: ‘de mate waarin een medewerker lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren, nu en in de nabije toekomst.’ De variabelen die het werkvermogen bepalen worden samengevat in het ‘Huis van Werkvermogen’. Draaien aan de juiste knoppen van het werkvermogen beïnvloedt de productiviteit en daarmee het rendement van de organisatie.

Het Huis van Werkvermogen of ‘Huis van Ilmarinen’, vernoemd naar Prof. Dr. Juhani Ilmarinen, grondlegger concept van werkvermogen en Work Ability Index (WAI):

  • De onderste verdieping is de basis en bevat de fysieke en geestelijke gezondheid.
  • Daarna heeft men kennis en vaardigheden nodig om het werk goed te kunnen doen.
  • De volgende verdieping bestaat uit werkattitude en motivatie.
  • Het belangrijkste element, de arbeidssituatie, wordt met name bepaald door het leiderschap van de direct leidinggevende.

Deze elementen bij elkaar opgeteld, bepalen het werkvermogen.

WerkVermogensMonitor®

De tool WerkVermogensMonitor geeft inzicht in het werkvermogen, productiviteit, gezondheid en inzetbaarheid van uw medewerkers. De WerkVermogensMonitor bestaat behalve uit de WAI, uit vragenitems die inzicht geven in redenen voor verminderd vermogen van individuele en/of groepen medewerkers. Deze items zijn: Werkomstandigheden (tempo, afwisseling, zelfstandigheid en fysieke belasting), Leefstijl en Body Mass Index.

Daarnaast is het item ‘Productiviteit’ opgenomen om inzicht te krijgen in de financiële waarde van af- of toegenomen werkvermogen. De WerkVermogensMonitor ® is door Preventned in samenwerking met het Erasmus MC ontwikkeld.
Naast het meten van werkvermogen toont de tool ook aan op welke factoren je kunt sturen om het werkvermogen te verbeteren. Het geeft inzicht in én prioriteit aan de factoren die van invloed zijn op het werkvermogen van medewerkers, zowel op individueel- als groepsniveau. Een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat meer dan 55 stuurfactoren kan meten, o.a. op gebied van: werkomstandigheden, werkbeleving, werktevredenheid, bevlogenheid, leiderschap, leefstijl, productiviteit en natuurlijk geluk.

‘Dit werkvermogen geeft niet alleen voorspellende waarde op verzuim maar vooral inzicht in het onbenut potentieel van medewerkers’

Draaien aan de juiste knoppen van het werkvermogen beïnvloedt de productiviteit en daarmee het rendement van de organisatie. Door het onzichtbare zichtbaar te maken kun je betere bedrijfsresultaten met gelukkige medewerkers realiseren.

Lees hier meer over het Huis van Werkvermogen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.