Logo
  • Nieuws
  • 6 juni 2019
  • Bron: NOS

Burn-out toch niet officieel erkend als ziekte

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een fout gemaakt bij de communicatie over de nieuwe catalogus met ziekten, symptomen en oorzaken van letsel zo meldt NOS.

Beeld Burn-out toch niet officieel erkend als ziekte

In eerste instantie vermeldde de organisatie dat burn-outs voortaan beschouwd zouden worden als een syndroom. Daar zijn ze echter van teruggekomen. Het staat in de hernieuwde catalogus als 'werkfenomeen'.

Wel is de definitie uitgebreid en staat er dat een burn-out veroorzaakt wordt door 'chronische stress op de werkvloer'. En dat een burn-out leidt tot een negatieve houding ten opzichte van het werk, vermoeidheid en dat de productiviteit afneemt.

Volgens psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC heeft deze uitbreiding niet zo veel invloed op hun begrip en de behandeling van burn-outs. "Iedereen weet al dat het voorkomt op de werkvloer." Psychiaters hechten meer belang aan het DSM, het handboek van psychiatrische stoornissen, aldus Vinkers. Echt grote problemen rond burn-outs zijn volgens hem niet opgelost. "Er is nog steeds geen goede medische definitie en psychiaters weten niet goed wat het is. Er is dringend meer onderzoek nodig."

Producttips

Ook interessant

Vitaliteit, zo maak je er werk van
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.