Logo
  • Nieuws
  • 4 juni 2019
  • Bron: Gezondheidsnet

Burn-out officieel erkend als ziekte door WHO

Een burn-out is nu officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Hiermee is burn-out als ziekte toegevoegd aan een lijst van ziekten, symptomen en oorzaken. Dit maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.

Beeld Burn-out officieel erkend als ziekte door WHO

De International Classification of Diseases (ICD-11) bestaat uit 55.000 ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen, waar burn-out nu onderdeel van is. De lijst werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO in Genève.

De lijst is na bijna dertig jaar herzien en treedt in werking op 1 januari 2022. Naast burn-out, zijn ook dwangmatig seksueel gedrag en online-gokverslaving aan de lijst van gezondheidsproblemen toegevoegd.

Nieuwe codes

In de ICD staan aandoeningen met elk een eigen code beschreven. Hiermee registreren artsen over de hele wereld in de toekomst hun diagnoses met de nieuwe codes. Met behulp van deze codes kunnen statistieken worden samengesteld en gezondheidstrends worden gedocumenteerd.

Burn-out

Volgens de WHO komt het gevoel van een burn-out voort uit chronische stress op de werkplek, die onder andere kan leiden tot een negatieve houding ten opzichte van het werk en lagere prestaties.

Producttips

Ook interessant

Vitaliteit, zo maak je er werk van
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.