Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2008
  • Sjoerd van der Velde
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Werkgever niet aansprakelijk voor val

De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat een werkgever niet aansprakelijk is voor schade die voortvloeit uit een alledaagse handeling van een werknemer. Deze uitspraak gaat over een werknemer die in het magazijn van een trapje is gevallen. Hij stelde – zonder succes - de werkgever aansprakelijk.

Beeld Werkgever niet aansprakelijk voor val

De werknemer moest voor zijn werk een doos pakken, die verhoogd op een pallet lag gestapeld. Aangezien hij daarvoor een trapje met slechts twee treden gebruikte, kon de werknemer niet zien dat er bovenop de doos nog een doos stond. De voor hem onzichtbare doos viel daardoor naar beneden. Bij het ontwijken daarvan, zou de werknemer knieletsel hebben opgelopen. In de wet staat dat de werkgever voor een veilige werkomgeving moet zorgen. Dat betekent dat de werkgever maatregelen moet nemen om de voorkomen dat werknemers tijdens hun werk schade lijden. In deze uitspraak stelde de werknemer dat de werkgever deze zorgplicht niet was nagekomen omdat er in het magazijn geen goede trap aanwezig was. De werkgever ontkende dit, mede omdat er in het magazijn ook een trap met vijf treden stond. Als de werknemer die hogere trap had gebruikt, was het ongeluk niet gebeurd. De Hoge Raad stelt de werkgever in het gelijk.

 

Conclusie: Voor huis-, tuin- en keukenongelukken - zoals het vallen van een trapje - is de werkgever niet snel aansprakelijk.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.