Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2023

Onderzoek: thuiswerkers hebben meer kans op gezondheidsklachten - Hoe dit als werkgever te vermijden

Mensen die vaak thuiswerken, hebben meer kans op lichamelijke klachten dan mensen die op locatie werken zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Maatregelen kunnen dit voorkomen. Bijvoorbeeld om werknemers aan te zetten wandelen tot vast onderdeel van de werkdag te maken. Enkele tips.

Beeld Onderzoek: thuiswerkers hebben meer kans op gezondheidsklachten - Hoe dit als werkgever te vermijden

Foto: WorkWalk campus TU Eindhoven

Mensen die vaak thuiswerken, lopen aanzienlijke kans op klachten als pijn boven in de rug, pijn in de onderrug en pijn in armen, nek en/of schouders. Uit het onderzoek bleek ook dat hybride werkers minder bewogen en meer zaten dan locatiewerkers. Maar de verschillen in gezondheidsklachten waren kleiner dan bij de thuiswerkers.  

Las pauzes in tussen online of hybride overleggen

Het onderzoek laat zien dat het van belang is dat thuiswerkers zelf letten op hun beweeg- en zitgedrag. Daarnaast zouden werkgevers er extra aandacht aan moeten besteden. Het RIVM raadt onder meer aan pauzes in te lassen tussen online of hybride overleggen om het langdurig achtereen zitten te onderbreken.  Maar ook een goede werkplek is belangrijk. Zeker nu veel werkenden na de coronapandemie (deels) zijn blijven thuiswerken.

Maak wandelen een vast onderdeel van de werkdag

Wandelnet en de Provincie Utrecht vinden zelfs dat wandelen een vast onderdeel moet worden van een normale werkdag. Zij roepen werkend Nederland - niet alleen thuiswerkers, maar ook andere werknemers - om mee te doen aan de Wandel Tijdens Je Werkdag op 6 april. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door de KWBN en Zorg van de Zaak, blijkt dat 50% van de werknemers wil dat wandelen een verplicht onderdeel wordt van de werkdag. Ondanks de goede wil zijn we in Nederland nog niet zover aldus Wandelnet. Met het onderzoek zoomen Wandelnet en Provincie Utrecht in op hoe het gesteld is met de wandelfaciliteiten rondom kantoorterreinen in Nederland.  

Meedoen als organisatie of individu

Je kan als individu of als bedrijf deelnemen aan de campagne WTJW '23. Deelnemen als individu is gratis. Organisaties die willen deelnemen, kunnen daarvoor tegen kostprijs een pakket aanschaffen met posters, banieren, vloerstickers en compliment cards met tips, tricks, weetjes en feitjes om werknemers aan te zetten om op een werkdag te wandelen, om te beginnen op de Wandel Tijdens Je Werkdag.

Hier geven de initiatiefnemers alvast een aantal tips

LEES OOK:

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.