Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Monitor

Beroepsvereniging: ‘Bedrijfsartsen moeten beroepsziekten beter aanpakken’

Vaak herkennen bedrijfsartsen beroepsziekten niet of grijpen niet adequaat in. Dit blijkt uit onderzoek van De Monitor. De Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) erkent dat er zaken moeten verbeteren. Op het gebied van kennis en in de contracten.

Beeld Beroepsvereniging: ‘Bedrijfsartsen moeten beroepsziekten beter aanpakken’

Uit het onderzoek Ziek door mijn werk blijkt dat de aanpak van beroepsziekten beter moet. Veel mensen die ziek werden door het werk gaven aan zich niet gesteund te voelen. Ook gaven ze aan dat werkgevers in eerste instantie ontkennen dat het werk ermee te maken heeft. Probleem hierbij is volgens De Monitor dat bedrijfsartsen onafhankelijk zouden moeten zijn, maar dat niet altijd zijn aangezien de werkgever de bedrijfsartsen betaalt.

Na- en bijscholing

Herman Spanjaard, vicevoorzitter van de vereniging voor bedrijfsartsen meldt dat de beroepsvereniging zich de signalen uit het onderzoek van De Monitor aantrekt. “En ik denk dat de individuele bedrijfsarts zich dat ook aan moet trekken en goed moet denken over na- en bijscholing zodat hij die kennis wel eigen maakt,” aldus Spanjaard.

Wetgeving contracten

Ook blijkt uit het onderzoek dat de contracten niet zijn toegesneden op ingrijpen van de bedrijfsartsen. Zo zou de bedrijfsarts de situatie in de praktijk moeten kunnen bekijken maar dit is vaak niet opgenomen in de overeenkomst met de werkgever. Daarnaast hebben veel werknemers geen vrije toegang tot de bedrijfsarts zo blijkt uit het onderzoek. Volgens Spanjaard moet de wetgeving dan ook worden aangepast zodat de inhoud van de contracten beter wordt.

 

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.