Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: De Volkskrant

Zelfmoord EOO-medewerker mogelijk door verziekte arbeidsomstandigheden

Vakbond Suepo slaat alarm over de recente zelfmoord van een medewerker van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) in Rijswijk. Verziekte arbeidsomstandigheden hebben mogelijk bijgedragen aan de suïcides van vijf medewerkers van de Europese organisatie. Dat meldt de Volkskrant.

Beeld Zelfmoord EOO-medewerker mogelijk door verziekte arbeidsomstandigheden

Personeelsvertegenwoordigers hebben eerder al een noodsein gegeven over het beleid van de Franse EOO-Topman Benoit Battistelli. Onder zijn leiding is de werkdruk enorm opgevoerd en wijzingen in de arbeidsvoorwaarden worden door Battistelli eenzijdig doorgedrukt. Dat stelt Suepo.

Social dialogue

Nederland en andere Europese lidstaten hebben zorgen geuit over het verharde sociale klimaat binnen de EOO. “Mede naar aanleiding van deze signalen is er een 'social dialogue' tussen management en personeelsvertegenwoordigers gestart”, schreef staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in juli aan de Tweede Kamer.
De situatie is sindsdien niet verbeterd. In een brief aan de 38 vertegenwoordigers van de EOO-landen die toezicht houden op de organisatie, slaat de vakbond nu alarm over het overlijden van een medewerker in een vestiging in Rijswijk. Dit omdat het voor de vijfde keer in iets meer drie jaar tijd is dat een EOO-medewerker zelfmoord pleegt. In 2013 sprong een medewerker van het kantoor in Rijswijk onder werktijd van de zevende etage. De andere drie keer ging het om medewerkers van het EOO-hoofdkantoor in München aldus de VK.

Mogelijke maatregelen

Op 26 augustus heeft de vakbond Battistelli in een brief gevraagd om een gesprek over mogelijke maatregelen om de werksituatie te verbeteren, maar dat heeft hij tot op heden geweigerd. “Het is tragisch dat Suepo opnieuw tracht een persoonlijke tragedie te misbruiken en aanzet tot een polemiek, waar medeleven passend zou zijn”, schrijft Battistelli aan de vakbond. “Het verband dat jullie lijken te trekken tussen de dood van een collega en recente hervormingen en de werksfeer in het algemeen, lijkt totaal ongepast.”
Suepo stelt dat een direct verband tussen de zelfmoord en de werkomstandigheden niet is aangetoond, maar dat de Arbeidsinspectie wel in de gelegenheid moet worden gesteld om onderzoek te kunnen doen naar de tragedie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.