Logo
  • Nieuws
  • 18 februari 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Veel boetes voor privé gebruik leaseauto

De Belastingdienst legt naheffingsaanslagen op aan automobilisten die onterecht privéreisjes maken met de leasewagen en de 500 kilometergrens regelmatig overschrijden. Controle van een eerste groep van 5.500 automobilisten leverde al 5,7 miljoen euro op, zo meldt de website van de Ministerie van Financiën.

Beeld Veel boetes voor privé gebruik leaseauto

De dienst maakte in januari 2007 voor het eerst bekend te gaan controleren op onterecht privé gebruik van de auto van de zaak. Hierdoor hadden in totaal zo’n 200.000 werknemers die minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden met de leaseauto nog de mogelijkheid om tijdig hun verklaring aan te passen of in te trekken. Van deze leaserijders houdt de werkgever namelijk minder loonheffing in.

 

Belastingdienst voert intensievere controles uit

Bij de naheffingen is onder andere gebruik gemaakt van flitsauto’s die de Belastingdienst door het hele land inzet. Op basis van de mate van de geconstateerde overtredingen zal de fiscus intensievere controles gaan uitvoeren. Ook bij het vaststellen van de hoogte van de boetes zal hier rekening mee worden gehouden.

 

Rekenvoorbeeld
Een werknemer met een salaris van € 3.000 per maand rijdt in een auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 30.000. Als bij controle blijkt dat de verklaring ‘geen privé gebuik auto van de zaak’ niet is ingetrokken terwijl er meer dan 500 privé kilometers per jaar mee wordt gereden, kan de volgende naheffingsaanslag worden verwacht:

 

Bijtelling € 30.000 x 25% = € 7.500 x belastingtarief 42% = € 3.150.

Eventuele boete van 100 % = € 3.150

Totale aanslag € 6.300

 

Alle ins en outs over de auto van de zaak vindt u terug in deel 3 van het Handboek Belonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.