Logo
  • Nieuws
  • 12 juni 2024

Softwarebedrijf AFAS geeft medewerkers de vrijdagen vrij met behoud van loon

Softwarebedrijf AFAS gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor al zijn medewerkers. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde, meldt het bedrijf. Medewerkers hoeven dus geen loon in te leveren. Werknemers die al vier dagen werken worden gecompenseerd. 

Beeld Softwarebedrijf AFAS geeft medewerkers de vrijdagen vrij met behoud van loon

"Vanaf 1 januari 2025 gaat het kantoor op vrijdag dicht en heeft iedereen die voor AFAS werkt een ontwikkeldag." Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen medewerkers stimuleren om extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Die dag mogen er ook geen e-mails worden verstuurd.

De hoop is dat werknemers de dag goed besteden. "De hele dag netflixen, of alsnog hard aan het werk gaan bij bijvoorbeeld een ander bedrijf heeft niet onze voorkeur", schrijft het bedrijf aan het personeel aldus de NOS. "Maar we gaan niet controleren wat je doet.""Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven", aldus CEO Bas van der Veldt.

Het personeel blijft acht uur per dag werken en hoeft dus niet in te leveren op loon, dertiende maand, pensioen en vakantiegeld. Medewerkers die al vier dagen werken, worden 'gecompenseerd'. Van der Veldt denkt dat het bedrijf door de invoering van de vierdaagse werkweek productiever wordt.

Productiviteit gestegen

Het bedrijf wil onder meer administratief werk automatiseren om tijd over te houden. Volgens AFAS is de productiviteit van de medewerkers in 25 jaar met 650 procent gestegen. "We hebben de afgelopen tijd gezien dat er al heel veel kan. Van de inzet van slimme automatisering, AI en andere tools, tot gezamenlijk implementeren, en online sollicitatiegesprekken voeren", stelt de topman. "En we hebben er veel vertrouwen in dat er meer creativiteit dan ooit gaat ontstaan."

Klanten van het bedrijf moeten ook baat hebben bij de vierdaagse werkweek. "Om een nog betere service te kunnen geven, zal AFAS nog meer aandacht op innovatie en efficiëntie leggen dan zij momenteel al doet", schrijft het bedrijf in een toelichting.

Van der Veldt hoopt dat invoering van de vierdaagse werkweek 'het begin is van een beweging'. "Dit gaat over een geweldige werk-privébalans, over aantrekkelijk werkgeverschap en over een nieuwe visie op werken. Rigoureus en innovatief", zegt hij. "En over het allerbelangrijkste: over doen waar je als mens gelukkig van wordt, en anderen gelukkig mee maakt."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.